Копие на уебсайт: 10 основни страници, които всеки бизнес трябва да има

От стартиращи фирми до утвърдени фирми, вашият уебсайт се нуждае от тези страници

Първите впечатления се броят

Вашият уебсайт трябва да бъде един от най-добрите инструменти за продажби на вашата компания. Това е вашата витрина за света и често за първи път бъдещите ви клиенти ще видят вашето име там.

Искате да сте сигурни, че вашият сайт създава правилното впечатление за вашия бизнес. Текстът / копието на уебсайта трябва да звучи професионално, а дизайнът да изглежда привлекателно.

Чудите се какво да напишете на уебсайта си? Ето списък от 10 уеб страници, които повечето фирми, от стартиращи до утвърдени организации, намират за съществени.

  1. Начална страница

Началната страница е вашата входна врата. И въпреки че не всеки посетител ще използва този вход (търсачките често показват вътрешни страници в резултатите от търсенето), това вероятно ще бъде една от най-често разглежданите страници. Уверете се, че предава правилното послание.

Посетителите бързо оразмеряват даден сайт, за да определят дали това е решението, което търсят. Проучванията показват, че ще имате около 8 секунди, за да изложите аргумента си, преди да натиснат бутона за връщане назад.

Използвайте ангажиращо копие на уебсайт, което подчертава вашите най-завладяващи предимства и привличащи вниманието визуални ефекти, за да привлечете вниманието на посетителя. Кратко описание и списък с водещи символи на вашите продукти и услуги работят добре.

Въпросът е да установите доверие като легитимен бизнес, достоен за внимание, и да предоставите преглед на това, което може да се намери, чрез навигирате в сайта ви.

  1. За нас

Страницата За нас е вашата възможност да отговорите на някои важни въпроси като:

  • Кой притежава този уебсайт и бизнес?
  • Каква е историята на вашата компания?
  • На кого продавате?
  • И най-важното, какво прави вашия бизнес/продукт/услуга различен и специален?

Избягвайте да използвате общи изявления като „Ние сме ангажирани с качеството“ и „Ние предлагаме отлично обслужване на клиентите“. Този тип текст на уебсайт може да се прилага за всеки бизнес в почти всяка индустрия. Вместо това намерете начини да демонстрирате какво е уникално и прекрасно във вашето амплоа.

Може да ви е полезно да си представите, че сте на коктейл и някой току-що е казал: „Какво работиш?“ Не искате да отегчавате човека. Бъдете интересни. Покажете малко индивидуалност. Разкажете историята на вашата компания.

Не забравяйте да включите снимка на себе си или на вашите ключови играчи, така че посетителят да започне да чувства, че ви познава и може да ви се довери.

  1. Продукти и услуги

Този раздел определя причината за съществуването на вашия бизнес. Какви продукти или услуги предлагате?

Посетителите идват на вашия уебсайт, търсейки решение на проблема си. Те искат да знаят дали това, което имате за продажба, е отговорът на техните нужди.

Ако имате повече от един основен продукт или услуга, не тъпчете всичко на една страница. Вместо това дайте на всеки продукт или услуга собствена специална страница, което позволява фокусирано копие на уебсайта за популяризиране на всяко от вашите различни предложения.

Не се притеснявайте да кажете на посетителя твърде много. Хората, които търсят онлайн, искат информация. Имат въпроси. Те се надяват да имате отговори. Предоставете всички факти, за да могат да вземат информирано решение дали са подходящи за това, което имате. Колкото повече разказвате, толкова повече ще продавате!

  1. Често задавани въпроси

Ако вашият бизнес получава много едни и същи въпроси от различни клиенти, вероятно имате нужда от страница с често задавани въпроси, за да предоставите отговори. Вашите клиенти ще ви благодарят, както и вашите представители за обслужване на клиенти.

Страницата с често задавани въпроси също е чудесно място за предаване на информация за вашата компания. Определете какво най-много искате посетителите да знаят за вас и след това проектирайте въпроси/отговори около тези факти.

Можете дори да използвате тази страница, за да адресирате често срещани възражения относно вашия продукт или услуга. Така например, ако най-честата причина бъдещ клиент да се свърже с конкурент е, че вашите цени са по-високи, тогава използвайте вашите ЧЗВ, за да информирате клиента защо вашите продукти струват повече и си заслужават допълнителните разходи.

Ако имате много въпроси, на които искате да отговорите, разделете тази страница на секции като: ЧЗВ, свързани с вашия продукт, ЧЗВ, свързани с вашата компания и ЧЗВ, свързани с вашата индустрия. Ако сте онлайн търговец на дребно, тогава ще искате също да имате често задавани въпроси, които се отнасят до теми като доставка и вашата политика за връщане.

Не забравяйте да пишете с небрежен, разговорен тон, независимо от това, което вашият учител по английски в гимназията ви е учил. Приветливият глас в копието на вашия уебсайт ще свърши по-добра работа за задържане на вниманието на посетителите ви.

И накрая, не се притеснявайте, че имате твърде много ЧЗВ. Стига да са добре организирани, вашите посетители могат лесно да сканират, за да намерят тези въпроси, които ги интересуват. И тъй като вашата страница с често задавани въпроси предоставя много информация, търсачките ще я харесат!

  1. Портфолио или галерия

Най-добрият начин да убедите потенциалните клиенти да станат клиенти не е да им кажете за вашите продукти или услуги, а да им покажете. Помислете за продавача на вакуум, който идва на вратата ви и прави демонстрация на своя продукт. Око да види ръка да пипне.

Ако предлагате услуги като копирайтинг, фотография, уеб дизайн, оформяне на прическа или дори боядисване, покажете примери за вашата работа. Можете да използвате сканирания или снимки.

Онлайн портфолио или фотогалерията демонстрират широчината на вашите възможности. Може дори да помислите за включване на видеоклип, ако този носител ще помогне да убедите бъдещите клиенти, че вие ​​сте правилният доставчик за техните нужди.

  1. Препоръки

Докато по-голямата част от текста на вашия сайт описва вашия бизнес с вашите собствени думи, страницата с препоръки позволява на посетителите ви да чуят какво мислят другите за вас. Тези мнения, идващи от привидно обективни трети страни – предишни клиенти в повечето случаи – носят допълнителна тежест. Препоръките могат да бъдат изключително убедителни.

Можете да получите препоръки от писма или имейли, които клиентите ви изпращат. Можете дори да напишете препоръки от телефонни разговори, които сте имали. Просто се уверете, че клиентът е подписал вашето описание, преди да го добавите към вашите текстове.

Най-добрите препоръки са конкретни. Те не правят общи изявления като „Мисля, че X е добра компания“. Вместо това те обясняват какво конкретно е харесал клиентът и защо. Те дори могат накратко да опишат проблем, който вашата компания е решила, като мини казус.

Не забравяйте да включите пълни имена, титли и местоположения, за да добавите легитимност към препоръките, които публикувате на вашия сайт. Ако можете да получите снимки на клиенти, това е още по-добре. И накрая, ако вашият клиент желае да запише кратко видео за опита си с вашата компания, вие ще ударите джакпота по отношение на достоверността на препоръките.

  1. Водете блог

Когато посетителите за първи път дойдат на вашия уебсайт, те може да не са готови да купят. Може би те просто събират проучвания или случайно са попаднали на вашия сайт. Ако си тръгнат, без да се свържат с вас, може никога да не се върнат и вие сте загубили потенциална продажба.

Фирменият блог може да бъде възможност за започване на връзка с тези бъдещи клиенти. Освен това може да поддържа вашите съществуващи клиенти в течение за вашия бизнес с новини, свързани с вашата индустрия.

За да увеличите броя на посетителите, които се абонират за вашия блог, предложете стимул, като например безплатен доклад по тема, свързана с вашия бизнес. Те ще трябва да предоставят своя имейл адрес, за да получат отчета, който след това добавяте към пощенския списък на вашия блог.

Сега можете да поддържате връзка с тях, като рекламирате продуктите си и им напомняте името си. Когато са готови да вземат решение за покупка, вие ще получите своята отплата.

Доброто блог съдържание може също да допринесе за растежа на вашия бизнес, като ви позиционира като авторитет в индустрията, типичния експерт във вашата ниша.

Може би най-доброто от всичко е, че търсачки като Google ще индексират страници от вашия блог точно както ще копират всички други ваши уебстраници. Всяка публикация може да бъде потенциален магнит за привличане на посетители към вашия сайт. Повече трафик означава повече потенциални клиенти.

  1. Контакт

Дори ако имате вашата информация за контакт в долния колонтитул на уебсайта си, така че да може да се види от всяка страница от копието на уебсайта ви, пак ще ви трябва специална страница за контакти. Посетителите са свикнали да го търсят. Също така искате да ги улесните да се свържат с вас, тъй като това е най-добрата ви възможност да превърнете потенциален клиент в клиент.

Някои хора обичат да се обаждат, докато други обичат да започват с имейл. Така че предлагайте и двата начина за контакт. Дайте избор на посетителите си, дори ако имате предпочитания за това как да се свързват с вас. Съжалявам, но не става дума за това, което искате; става въпрос за предпочитания от клиентите ви метод за контакт.

В допълнение към вашия имейл и телефонен номер, включете физическия си адрес. Вашият адрес ще помогне много в доказването, че сте истински бизнес с реално местоположение. Освен ако не сте търговец на дребно с физически магазин, е малко вероятно клиентите да се появят на вратата ви. Но хората искат да знаят къде се намирате, а не само адреса ви във виртуалното пространство. Те са любопитни. Те обичат да виждат с кого правят бизнес.

Също така може да откриете, че вашият адрес помага за привличането на местни клиенти. Много хора предпочитат да правят бизнес с някой местен. Това допринася за тяхното чувство на доверие. Така че не се крийте зад уебсайта си. Излезте от сенките и забийте игла в тази карта!

Вашата страница с контакти също е добро място за изброяване на връзките ви към социални медии като Twitter, Facebook, Instagram и LinkedIn.

Един последен съвет относно страницата Контакти. Не карайте посетителите си да попълват дълъг формуляр, особено такъв, който изисква лична информация.

Никой не обича да попълва формуляри и много хора се колебаят да предоставят подробности като своя пощенски адрес и телефонен номер, докато не почувстват, че могат да ви се доверят. Те не искат да бъдат добавени в пощенски списък или да им се обади продавач.

Можете да включите формуляр на страницата си с контакти, но направете попълването на части от полетата незадължително.

  1. Политика за поверителност

Политиката за поверителност е декларация, разкриваща начина, по който вашият уебсайт събира, използва, разкрива и управлява данните на вашите клиенти. Ако събирате лични данни на потребителя, вие сте задължени по закон да имате обявена Политика за поверителност.

Въпреки че е малко вероятно посетителите на вашия уебсайт да отидат на страницата за поверителност, вашият адвокат все пак би ви посъветвал да имате такава, за всеки случай. Повечето страници с правила за поверителност са шаблонни. Тоест всички те са формулирани почти по един и същи начин.

Ако имате нужда от помощ при съставянето на такъв, потърсете в Google „Шаблон за политика за поверителност“, който можете да копирате и модифицирате, за да отговаря на вашия бизнес, или „Генератор за политика за поверителност“, който ще ви зададе няколко прости въпроса за вашия бизнес и след това ще създаде персонализирана страница с правила за поверителност с името на вашия бизнес, вмъкнато на всички правилни места.

  1. Правила и условия

Страницата с правила и условия може да спечели наградата за най-скучно копие на уебсайт, освен ако случайно не сте адвокат. Но за останалите от нас, които смятат, че законът е сложен и ужасно дуднещ, това е просто задължителна страница, която трябва да бъде създадена веднъж и вероятно никога да не бъде прочетена. Накратко, той излага правилата за използване на вашия уебсайт.

Въпреки че повечето уебсайтове имат страница с правила и условия, всъщност няма правно изискване за предоставяне на тази информация. Въпреки това повечето адвокати ще ви посъветват да имате такава. Може да ограничи отговорността ви, ако клиент ви заведе иск в съда, както и да защити правата ви върху съдържанието, съдържащо се във вашия уебсайт.

Предполага се, че съдът може да прегледа уебсайта ви, за да определи договорните условия между вас и клиента, така че вече се предполага че искате да създадете страница с правила и условия, която да издържи в съда.

Накратко, винаги трябва да включва известие относно авторските права и търговската марка, както и споменаване на държавата и/или държавата, от която работите, което определя какви закони следвате.

Подобно на страницата с правилата за поверителност, можете да отидете в Google и да намерите шаблон или генератор на правила и условия, за да получите правилната формулировка.

Трета опция е да накарате адвоката на вашата компания да създаде страница с персонализирано съдържание, специално по отношение на вашия бизнес. Ако нямате адвокат, можете да намерите правни услуги на достъпна цена от онлайн доставчик, което е достатъчно за прост елемент като декларация за правила и условия.

И накрая, ето инфографика (създадена от талантливи колеги), която обобщава горната информация за това кои 10 страници трябва да включва вашият уебсайт.

Сега, след като знаете какви страници трябва да има вашият уебсайт, време е да поставите химикалка на хартия и да започнете да създавате това съдържание уебсайта. Или, ако искате да работите с професионален копирайтър, някой, който знае как да класира страниците в Google и разбира как да превръща посетителите в клиенти, свържете се с www.tekstovete.com .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *