Интегрирайте своя маркетинг на съдържание и SEO, за да увеличите видимостта при търсене

Ако смятате, че трябва да избирате между създаване на висококачествено съдържание и оптимизирано за търсене съдържание – помислете отново. Когато подхранвате маркетинговата си стратегия за съдържание със SEO оптимизация, разширявате обхвата на всичко, което публикувате. Ето как да интегрирате SEO стратегия с маркетинговия си план за съдържание — за извънредно голямо въздействие върху вашите бизнес цели.

Маркетингът на съдържанието е огънят, който създава връзка между вашия бизнес и неговите клиенти. Но работи само ако имате насочена система за доставка, за да го донесете на точните хора в точното време. Използването на органичното търсене, за да поставите вашите публикации, страници, продукти и казуси на пътя на вашата целева аудитория — когато търсят решения — ще ви помогне да изградите този неизползван канал в надежден тръбопровод, който да захранва вашата фуния за продажби. Това е мястото, където стратегията за оптимизация на търсачките (SEO оптимизация) идва.

Вместо да подхождате към SEO оптимизацията и маркетинга на съдържание като отделни функции, приложете най-добрите практики за SEO оптимизация към създаването на вашето съдържание, за да увеличите маркетинговите си усилия. В това ръководство ще обясня как една интегрирана SEO стратегия за маркетинг на съдържание може да ви помогне:

  • Определете кои теми да покриете и гарантирайте търсене на съдържанието, което създавате.
  • Предвиждайте нуждите на вашата аудитория, за да ги държите ангажирани и да генерирате потенциални клиенти с висока реализация.
  • Уверете се, че търсачките могат да категоризират вашето съдържание, така че то да се класира добре в страниците с резултати от търсачките (SERP) и да достигне до вашата аудитория.

Какво съдържание трябва да интегрирате с вашата SEO стратегия?

Всяко съдържание, което търсачките могат да обхождат – и което искате хората да намерят – трябва да бъде част от вашата маркетингова стратегия за SEO съдържание. Уеб страници, статии, публикации в блогове, казуси, видеоклипове, изображения и описания на продукти са примери за съдържание с възможност за търсене, което да създадете с оглед на SEO, така че да се показват на видно място в резултатите от търсенето.

Как да интегрирате маркетинга на съдържанието и SEO оптимизацията

Готови ли сте да започнете? Ето един прост план за съгласуване на SEO оптимизацията и маркетинга на съдържанието и за увеличаване на обхвата ви чрез органично търсене.

  1. Вземете идеи за теми и подходящи ключови думи от вашия SEO екип

Специалистите по SEO оптимизация разполагат с набор от инструменти, за да определят търсенето (известен още като интерес на публиката) по конкретни теми. Правилната технология, съчетана с познания в индустрията и креативност, може да разкрие:

  • Кои съществуващи страници са най-популярни.
  • Какви ключови думи използват клиентите, за да намерят отговори на своите въпроси.
  • Свързани думи за търсене, които могат да помогнат на бизнеса ви да достигне до неизползвана досега аудитория.
  • Ключовите думи, по които вашите конкуренти се класират.
  • Популярни теми, които можете да използвате, за да изпреварите конкуренцията в SERP.

Стратезите по SEO оптимизация оценяват потенциалните ключови думи въз основа на броя на хората, които ги търсят (обем на търсене), колко трудно е да се класира ( трудност на ключовата дума ) и как се привеждат в съответствие с общите ви SEO цели .

Този анализ определя кои ключови думи са ценни за насочване с вашето съдържание.

След като вашият SEO екип предостави своето проучване на ключови думи , можете да включите техните констатации във вашето маркетингово проучване на съдържанието и да ги интегрирате във вашия план за съдържание.

Добавете нова идея за съдържание към редакционния си календар, за да поддържате постоянен изход от съдържание за целите на класирането в търсачките. Открих, че увеличеният каданс на публикуване ускорява натрупването на тематичен авторитет, създавайки благоприятен цикъл, който повишава цялостната производителност на сайта.

Колко често трябва да публикувате? Открих, че воденето на блог на всеки две седмици е цел, към която си струва да се стремите.

Но изпреварвам себе си. Нека поговорим за това как да преведете новите си ключови думи в подобрена стратегия за SEO съдържание.

  1. Използвайте новите си ключови думи във вашето съдържание

Сега сте готови да създавате високоефективно съдържание. Нека разгледаме как да включите теми за ключови думи във вашето писане, за да разширите обхвата си и как да анализирате потребителското намерение, така че вашият краен продукт да отговаря на нуждите на търсещите. Следните принципи се прилагат, когато създавате съдържание и актуализирате по-старо съдържание.

Теми за ключови думи

Вашето писане ще звучи по-естествено, ако включите тема за ключови думи в съдържанието си, вместо да повтаряте една ключова дума. Например, ако основната ключова дума за вашата публикация е „подаръци за дипломиране“, вашата тема може да включва „подарък за абитуриент“ или „подарък за абитуриент“ като вторични ключови думи.

Тези семантично свързани думи за търсене придават разнообразие на вашето писане и ви помагат да се класирате за допълнителни ключови думи. Като цяло ще използвам основната ключова дума няколко пъти в основното копие, плюс това ще я добавя към заглавието h1 и h2. След това ще използвам вторични ключови думи поне веднъж другаде на страницата.

Намерение за търсене

Въздействащото съдържание изисква повече от просто пускане на ключови думи в копието на страницата. Съобразете съдържанието си възможно най-близо с очакванията на читателите. Вашият основен приоритет е да разберете защо търсещите използват конкретни ключови думи, за да можете да ги посрещнете с възможно най-добрия отговор. Страниците, които отговарят на намерението за търсене, се радват на по-добър ранг и генерират подобрена ангажираност, така че вземете предвид контекста и предоставете най-полезното съдържание за ситуацията.

Потребителите имат различни причини за своите търсения:

  • Целта на информационното търсене е да се отговори на въпрос. Например: Какво представлява френската кафемашина? Как да използвам френска преса?
  • Търсещите търговски разследвания искат информация, за да стеснят възможностите за покупка. Какви функции са налични? Коя марка е най-добра? Какво казват клиентите за този модел?
  • Клиентите извършват транзакционни търсения , когато са готови да купят. Те знаят точно какво искат и търсят най-добрата цена или компания, от която да купуват.
  • Навигационните търсения се използват за намиране на конкретен уебсайт или страница. Потребителите разчитат на Google да предостави връзка, върху която може да се кликне, вместо да навигират сами до уебсайт.

Един от най-лесните начини за определяне на намерението за търсене е да прегледате вече класираните страници. Анализирайте как тези страници отговарят на въпроса. След това направете вашето съдържание да се откроява със свеж ъгъл и оригинална информация. Това ви помага да създадете подходящо съдържание, което все още осигурява придобиване на информация .

  1. Добавете оптимизация на страницата към вашия процес на съдържание

Оптимизацията на страницата е набор от практики, които усъвършенстват елементи от вашия уебсайт, за да подобрят обхождането и индексирането на търсачките – и двата критични компонента на онлайн видимостта. Ако все още нямате система за оптимизиране на вашето съдържание, създайте контролен списък преди полета, за да сте сигурни, че всяко парче е напълно оптимизирано преди публикуване. След това изградете процес за систематичен преглед и оптимизиране на съществуващо съдържание, за да се възползвате максимално от публикуваните преди това страници.

Оптимизирането на страницата включва задачи като:

  • Добавяне на уникално заглавие на страница и мета описание към всяка страница, която включва целева ключова дума.
  • Организиране на основното копие със заглавки h1, h2 и h3, които демонстрират информационна йерархия.
  • Създаване на съдържание с лесен език и кратки абзаци, плюс водещи символи и номерирани списъци, които улесняват намирането на ключови точки.
  • Включително копие, достойно за представяне на фрагменти , и използване на маркиращ текст за обогатени фрагменти .
  • Използване на кратки, описателни URL адреси на страници , които съответстват на съдържанието на страницата.
  1. Използвайте SEO инструменти, за да включите семантично свързани ключови думи

Има какво да следите, когато използвате SEO оптимизация за маркетинг на съдържание, но можете да направите процеса по-управляем с правилните инструменти за SEO оптимизация. Например, платформа като SurferSEO може да предложи семантично свързани ключови думи, които да добавите към вашия набор, плюс да проследи колко пъти сте използвали всяка ключова фраза на страницата.

Една от наистина вълшебните функции на SurferSEO е, че анализира вашето съдържание спрямо най-високопоставените конкуренти. Съдържанието се оценява от собствения алгоритъм на SurferSEO, който се основава на модели в използването на ключови думи, заглавки и други SEO елементи. Имайте предвид, че това не е алгоритъмът на Google, но независимо от това може да хвърли малко светлина върху това как да намалите разликата в ранга между страницата си и тези на първите места.

  1. Продължавайте да пишете за вашите хора

Страхотният маркетинг на съдържание ангажира читателите с добре написана информация, която е интересна и полезна. Изграждането на доверие с полезно съдържание генерира търсене от върха на фунията и подхранва клиентите към реализация.

Страхотна новина! Google цени същото съдържание за изграждане на доверие, което оценява вашата аудитория! Не е нужно да избирате между SEO съдържание и висококачествено съдържание, когато пишете публикация в блог. 

Google дава приоритет на съдържание, което предоставя изчерпателно, удовлетворяващо читателско изживяване. От друга страна, страници, които очевидно са генерирани, за да стимулират кликвания и не отговарят на очакванията на читателите, в крайна сметка не могат да поддържат челни позиции при търсене.

Стремете се да създавате съдържание първо за хората, което:

  • Обръща се към любопитни читатели.
  • Отговаря на нуждите на вашата целева аудитория.
  • Разчита на вашия опит, за да сподели нещо ценно.
  • Споделя достатъчно информация, за да задоволи нуждите на търсещите.
  • Предлага нов поглед върху дадена тема, вместо да бъде производно на друго съдържание.
  • Написано или редактирано от реално лице, а не от AI платформа.
  1. Транскрибирайте видеоклипове

Популярността на видео съдържанието нараства. Според проучване на Wyzowl 86% от фирмите използват видеото като маркетингов инструмент, като създават обяснителни видеоклипове, демонстрации на продукти, презентации и препоръки.

Но ботовете за търсене не могат да разберат видео съдържание. Уверете се, че вашето видео съдържание може да се търси, като го споделите с транскрипция. Транскрибирането на вашето видео дава възможност на Google да разбере уместността му за конкретни заявки за търсене и да го индексира по подходящ начин. Преписите също са възможност за изграждане на вътрешни връзки към други страници, ако има подходящи фрази, които да се използват като котвен текст.

От гледна точка на потребителя преписите предлагат избор как да се насладят на вашето съдържание. Някои хора може да искат да прочетат препис, вместо да гледат видеоклип, ако не искат да безпокоят другите. Или хората, които бързат, могат да изберат да прегледат писмено съдържание, вместо да гледат видеоклип.

  1. Използвайте алтернативен текст за изображения

Алтернативният текст е HTML атрибут, който описва изображение на уеб страница. Това е от решаващо значение за достъпността и помага на търсачките да разберат какво предава едно изображение — така че да могат да го индексират за търсене на изображения. Правилно индексираните изображения могат да доведат органичен трафик към вашия сайт чрез търсене на изображения.

Алтернативният текст е написан в този формат:

  • <img src=”image.jpg” alt=”image description”>

Използвайте подходящо име на файл и описателно обяснение с по-малко от 125 знака. Избягвайте да пълните ключови думи в описанието и включете ключовата дума естествено.

  1. Използвайте одит на съдържанието, за да намерите стари или неефективни фрагменти

Одитът на съдържанието е цялостен преглед на вашия уебсайт или блог, който потвърждава, че всяка част от съдържанието има цел и подкрепя вашите бизнес цели. Одитът на съдържанието ви дава цялостна картина на ефективността на вашия сайт и как можете да го подобрите.

За да проверите съдържанието си, създайте електронна таблица, съдържаща всеки URL адрес на вашия сайт, заедно с подробности като:

  • Заглавие на страница.
  • Кратко съдържание.
  • Тип съдържание (статия, видео, инфографика).
  • Брой думи.
  • Брой посетители на страницата.
  • Време, прекарано на страницата.
  • Степен на отпадане.
  • Преобразувания.

Потърсете страници, които не привличат или ангажират посетители — или водят до реализации. Ако страницата обхваща тема, която е подходяща за вашите клиенти, подобрете нейната привлекателност, като актуализирате старото съдържание и го оптимизирате за търсене. В същото време направете известно съкращаване на съдържанието, за да рационализирате сайта и да се уверите, че търсачките не обхождат и индексират страници без стойност за търсещите.

  1. Свържете вашето съдържание с вътрешни връзки

Укрепете тематичния си авторитет, като свържете старо и ново съдържание. Внимателно поставените вътрешни връзки помагат на читателите и роботите за търсене да навигират в сайта ви, за да открият допълнителна информация и да разберат как е организиран вашият сайт.

Когато предвидите от какво може да се интересува вашата аудитория и се уверите, че е само на един клик разстояние, вие ги насърчавате да останат на вашия сайт, вместо да намерят отговора другаде. Читателите може да оценят връзки към ресурси, които разработват темата или продукти и услуги, които решават техния проблем.

Вътрешните връзки също помагат на търсачките да събират информация. Използвайте описателен котвен текст, който указва къде отива дадена връзка, за да помогнете на Google да разбере какво има на целевата страница и как е свързано със страницата, от която препращате. Връзките също могат да помогнат на нова страница да изгради авторитет. Например, когато публикувате нова публикация, свържете се към нея от страница с висока ефективност. Качеството на връзката от установена страница ще премине към по-новата страница, за да демонстрира своята надеждност и да се класира по-високо.

  1. Проследете въздействието на вашите усилия

След като приложите своята SEO стратегия за маркетинг на съдържание, използвайте инструменти за проследяване на ключови думи като Ahrefs и Semrush, за да наблюдавате резултатите си. Тези инструменти проследяват къде се класират вашите страници в SERPs за конкретни ключови думи с течение на времето. Можете да определите дали вашите усилия имат значение и да коригирате стратегиите си, ако не виждате подобрение.

Използвайте Google Analytics, за да проследите колко добре вашето SEO съдържание привлича трафик.

В крайна сметка, комбинирането на SEO оптимизация и маркетинг на съдържание трябва да предложи двойна полза от привеждане на вашето съдържание в съответствие с вашите бизнес цели и привличане на квалифицирани перспективи на вашия уебсайт. Използвайте отчета за целевите страници в GA4, за да идентифицирате най-ефективните си страници.

Довиждане, SEO оптимизация срещу маркетинг на съдържание

Използването на най-добри практики за SEO оптимизация за информиране при създаването на съдържание ви дава възможност да създавате ценно съдържание, което е подходящо за вашата целева аудитория.

Открих, че интегрираният подход към оптимизирането на търсенето е превърнал нашия органичен канал за трафик в незаменим бизнес актив, който е силно използван за постигане на нашите цели за водещо поколение. Когато е съчетано със SEO оптимизация, съдържанието се трансформира от приятно за притежаване в надежден начин за бъдеща защита на вашата фуния за продажби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *