Как да получите препратки: 14 тайни от технически SEO експерт

Когато търсите как да получите бек линкове, обикновено получавате дълъг списък от уморени стари техники, които всеки вече знае. Лесно е да се досетите, че трябва да Google „Ключова дума + Пишете за нас“ или да погледнете високопоставени сайтове в целевата ниша и да изстържете техните препратки. Това, от което наистина се нуждаете, е списък с изобретателни съвети, които не сте опитвали преди.

След като съм участвал в изграждането на препратки и управлявам услуга за линк билдинг от 2008 г., познавам техниките, които малцина някога са поставяли в общи списъци.

Така че потопете се и ще споделя някои от иновативните стратегии, които използваме, за да получим бек линкове. Да започваме!

Как да получите бек линкове: инструменти и стратегии

  1. Търсете възможности отвъд своите конкуренти

Много създатели на връзки препоръчват да проверите препратките на вашите конкуренти за вдъхновение; но мислили ли сте да проверите профилите за обратна връзка на сайтовете, които имат връзка към тях ?

Слез в заешката дупка! Проверете профилите за обратна връзка на сайтовете, които се свързват с вашите конкуренти, след това проверете профилите за обратна връзка на сайтовете, които се свързват към тях и т.н.

Някои страхотни инструменти за това са Ahrefs, Majestic SEO и Moz Link Explorer. Може да звучи объркано, но ще се докоснете до набор от нови опции за сайтове, които да проучите, ако използвате този метод.

  1. Разровете се дълбоко в инструментите за линк билдинг на Ahrefs

Ahrefs е много удобен комплект за линк билдинг и има много различни начини да се възползвате максимално от него.

Решението има различни инструменти, които могат да ви помогнат да намерите висококачествени възможности за обратна връзка. Той също така предлага много филтри, така че да можете да намерите правилните сайтове за вашия профил за обратна връзка.

Като за начало можете да използвате инструмента Keyword Explorer, за да намерите свързани ключови думи, които други високопоставени страници във вашата ниша включват в своето съдържание.

Тези ключови думи могат да информират всеки етап от вашия процес; ако не получите много радост от основните си ключови думи или сте изчерпали всички опции, можете да използвате свързани ключови думи, за да намерите повече сайтове.

След това можете да поставите новите си ключови думи в Content Explorer на Ahrefs, за да намерите страници, които обсъждат избраната от вас тема и да се класират добре за ключовите думи, към които се насочвате.

След това можете да използвате инструмента Link Intersect, за да намерите сайтове, които се свързват към новите ви цели, но не водят към вашия сайт – все още!

И накрая, един от най-гениалните начини да използвате Ahrefs като една от стратегиите си за линк билдинг е да разгледате Site Explorer, за да видите нарастващи страници. Като използвате секцията „Най-популярно съдържание“, можете да видите страниците на всеки целеви URL или сайт на конкурент, които се развиват най-бързо.

След това можете да се насочите към сайтовете, които се свързват с тях, както и да видите дали можете да подражавате на техния подход. Например, ако вашият конкурент привлича много трафик към ново съобщение за пресата или съобщение, тогава можете да включите този подход във вашата дигитална маркетингова стратегия.

Както можете да видите, Ahrefs е любимият ми инструмент. Моят екип и аз го използваме много, когато създаваме препратки и намираме вълнуващи нови възможности за нашите клиенти и нашия собствен сайт.

  1. Вижте какви сайтове се класират в BuzzSumo

Друг чудесен инструмент, който може да ви помогне да намерите невероятни сайтове за вашата стратегия за линк билдинг, е BuzzSumo .

Използвайки инструмента за търсене на уеб съдържание на BuzzSumo, можете да намерите най-ефективно съдържание, което се класира за вашите целеви ключови думи и фрази.

Сайтът ви показва ангажираността, която съдържанието е получило на редица платформи, както и своя собствена метрика, „Evergreen Score“.

Резултатът Evergreen е уникалната стойност на BuzzSumo, дадена на всяко съдържание въз основа на ангажираността и приходите от бек линкове 30 дни след публикуването. Това е индикация, че съдържанието продължава да предоставя стойност, когато вече не е ново.

Колкото по-голяма е ангажираността на парчето, толкова по- вечнозелено — тоест непрекъснато актуално.

Използвайки този резултат и друга информация за ангажираност, предоставена от BuzzSumo, можете да намерите сайтове, които публикуват трайно и ангажиращо съдържание във вашата ниша.

Можете също да използвате тази информация за популяризиране: можете да подчертаете съдържанието като високоефективно парче и да предложите подобна тема, за да подражавате на неговия успех.

  1. Прегледайте органичните си конкуренти в SEMrush

SEMrush е друг многофункционален инструмент, който обичам да използвам, за да намеря възможности за линк билдинг. С десетки полезни инструменти и анализи, които можете да предложите, има много начини, по които можете да използвате SEMrush в линк билдинга.

Един чудесен начин да започнете е да намерите своите органични конкуренти и след това да проучите техните препратки. Бихте могли дори да обмислите да се свържете с тях, ако сте на пазар от типа „споделянето е грижа“!

За да намерите органичните си конкуренти, можете да поставите сайта си в секцията „Общ преглед на домейна“, след което да разгледате прозренията на Organic Research, които инструментът може да предложи. Инструментът ще ви даде много невероятни прозрения за вашето органично класиране, включително основните ви органични конкуренти.

След това можете да експортирате тези данни като CSV и да работите през сайтовете, оценявайки свързващи домейни и други прозрения.

Използвайки този подход, можете да съберете много данни и потенциално да намерите хиляди потенциални възможности за бек линкове.

  1. Никога не разчитайте само на един показател

Има много SEO показатели – изглежда, че почти всеки инструмент на пазара има поне един! Всеки показател представлява нещо различно, независимо дали е общ брой препратки или качество на съдържанието.

Когато създавате бек линкове, трябва да вземете предвид набор от показатели, включително трафик. Трябва да потърсите показател, който се фокусира върху това колко вероятно е дадена страница да се класира в топ SERPs, като Moz’s Domain Authority . Можете също така да помислите за показател, който се фокусира върху качеството на сайтовете, свързващи към избрания от вас домейн, като например Trust Flow на Majestic SEO.

Очевидно тези компании не ни казват как точно изчисляват резултатите си, иначе бихме могли да ги копираме. Така че трябва да сте обективни и да използвате комбинация от показатели, за да оцените сайтовете. Ако се съсредоточите върху един единствен показател, без да го разбирате напълно, можете да пропуснете ценни възможности за линк билдинг.

Между другото, в Linkovete.net смятаме, че нито един от настоящите показатели не може надеждно да ни даде достатъчно увереност, за да приемем или отхвърлим сайт. Поправихме това, като създадохме наша собствена формула, която използва показатели на ниво домейн като Moz DA и ги комбинирахме с показатели за органичен трафик и ключови думи.

  1. Мислете като посетител

В допълнение към показателите, вие също трябва да вземете предвид човешкия подход с вашите стратегии за линк билдинг.

Преди да се ангажирате с даден сайт като цел за линк билдинг, уверете се, че гледате на него като на посетител на уебсайт. Отворете сайта и вижте дали изглежда, че истински човек е свързан с него.

Сайтът има ли присъствие в социалните медии? Четимо ли е съдържанието? Използват ли общи стокови изображения или уникални снимки?

Ако смятате, че сайтът изглежда като PBN ( мрежа за частни блогове ), тогава шансовете са, че е такъв ги има. Читателите и алгоритмите за търсене също ще забележат, така че го избягвайте на всяка цена.

Как да получите бек линкове: съвети за популяризиране и комуникация

  1. Използвайте секцията „Относно“ на Facebook, за да намерите имейл адреси

Намирането на имейл адреси може да бъде трудно и всеки знае, че формулярите за контакт не са най-добрите, когато се опитвате да преследвате възможности за линк билдинг.

И така, как можете да намерите имейл адреси, когато не са на страницата за контакти? Въпреки че инструменти като Hunter.io могат да помогнат, има по-лесни и понякога по-бързи начини, особено ако нямате професионален план и безплатните чекове са ви свършили!

Често фирмите имат имейл адрес, посочен в секцията „Относно“ на страницата им във Facebook. Дори не е необходимо да сте влезли във Facebook, за да получите достъп до това – повечето бизнес страници са видими за всички!

Вижте подробностите за контакт под раздела Бизнес информация, за да намерите имейл адрес. Обикновено този имейл ви изпраща директно до онлайн редактора или маркетинговия екип, така че вашият имейл ще бъде доставен до вашата целева аудитория!

  1. Не се страхувайте да продължите

Не е заяждане, ако е за добра кауза. Никога не се страхувайте да изпращате последващи имейли до вашите целеви уебсайтове.

Често моят екип и аз откриваме, че последващите имейли всъщност получават най-висок процент на отговор! Може да са пропуснали първия ви имейл или да са го забравили, но последващият имейл е по-труден за пренебрегване.

Като правило, обикновено проследяваме два или три пъти. Ако няма отговор след това, това обикновено означава, че или ви мразят, или имейлът не се използва редовно.

Опитайте да намерите алтернативен контакт и ако това не работи и все още чувате не, отпишете този сайт като загубена кауза. Не губете твърде много време в сайтове, които ви игнорират, а вместо това се съсредоточете върху намирането на вълнуващи нови възможности и работа със сайтовете, които наистина отговарят.

  1. Персонализирайте своите шаблони за обхват с уникални прозрения (не само тяхното име)

Шаблоните ви спестяват време, но можете да ги забележите на една миля! Така че, въпреки че трябва да използвате шаблон, трябва да сте сигурни, че той може да бъде персонализиран според вашата цел.

Това персонализиране може да бъде толкова просто, колкото добавяне на името на получателя и обединяване на името на неговия сайт в имейла. Но можете да използвате инструменти за изпращане на имейл, като Mailshake, за масово изпращане на вашия шаблон, като същевременно включвате лична информация.

Освен имената, трябва да се опитате да добавите уникална представа за техния сайт. Например, ако имате достъп до SEO инструменти като Ahrefs и SEMrush, тогава можете да ги използвате, за да видите най-високо класираните страници. След това можете да споменете, че искате да създадете нещо подобно или да подражавате на стила на тази публикация, за да спечелите още повече трафик за тях.

Повечето собственици на сайтове ще знаят, че търсите обратна връзка, но те ще бъдат готови да помогнат, ако смятат, че могат да получат нещо от сделката. Така че трябва да им покажете предимствата от работата с вас. Ако не ги видят в първия ви имейл, вероятно няма да ви попитат.

  1. Следвайте указанията за сътрудници на сайта

Много сайтове имат страница „пишете за нас“, за да уведомите потенциалните писатели какво търсят. Ето например страницата на WordStream .

Ако вашият целеви сайт има такъв, тогава трябва да следвате инструкциите в него. Повечето качествени сайтове ще имат инструкции, така че трябва да сте сигурни, че ги използвате.

Например, много сайтове изискват да използвате конкретен ред за тема. Някои дори имат фраза, която използват, за да проверят дали сте прочели указанията за съдържанието.

Дори и да нямат конкретни инструкции, трябва да прочетете страницата „пишете за нас“ и да видите дали има нещо на нея, което можете да използвате. Някои страници ще включват шега, така че като част от вашата персонализация на имейла за контакт можете да се позовавате на шегата. Този подход ще ги накара да видят, че зад имейла стои човек и че те не са просто номер в огромен списък, изпратен от безлична агенция.

  1. Не се страхувайте от падане на качеството на връзката

„Отпаднала на връзка“ звучи зловещо, но в действителност те могат да бъдат чудесен начин да си спестите време. Можете да намерите статия по избрана от вас тема, след което да предложите да добавите своя цитат и връзка.

Много създатели на връзки използват метода на неработещата връзка, за да намерят връзки, които са изчезнали с времето, и да препоръчат своя собствена връзка като заместител. Открихме също, че инструменти като Pitchbox и HARO работят много добре за намиране на възможности за отпадане на връзки.

Използвайки тези инструменти, можете да намерите възможности да добавите своя връзка към статия и да си спестите време; вместо да пишете цяла статия, трябва само да напишете цитат!

Когато пускате връзка, трябва да проверите показателите на страницата, както и на целия сайт. Няма смисъл да пускате връзката си към страхотен сайт, но да изберете част от съдържанието, което не получава никакъв трафик или няма никакъв авторитет. Старите страници, които не са спечелили никакъв авторитет, е малко вероятно да го направят и е най-добре да се избягват.

Използвайте SEMrush, за да проверите трафика за страницата и прегледайте ангажираността с помощта на BuzzSumo, за да сте сигурни, че избирате ценни възможности за пускане на връзки. Използвайте също показатели като Moz Page Authority (PA) и Ahrefs UR, за да усетите как вътрешните връзки може да влияят на страниците, които обмисляте.

Последни съвети как да получите бек линкове

  1. Редувайте вашия anchor текст

Търсачките винаги търсят дейности за линк билдинг, така че трябва да направите вашите трудно забележими, като сте умни с вашия котвен текст .

Натрупването на сайтове с едни и същи или подобни показатели, всички свързващи обратно към вас по едно и също време, с един и същ котвен текст, всички в един профил за обратна връзка, е дълбоко подозрително.

Ето защо вариацията е от ключово значение във вашия профил за обратна връзка. Освен че променяте сайтовете, към които се насочвате, трябва да променяте и анкорния текст, който използвате на връзките си. Основно правило е никога (или почти никога) да не се използва едно и също два пъти.

Този подход прави вашия профил за обратна връзка да изглежда по-естествен и увеличава шансовете ви за постигане на класирането, към което се стремите.

  1. Помнете, че по-високият брой думи не винаги е по-добър

Много блогове ще изискват от вас да напишете част от дълго съдържание, за да получите място за публикация като гост, но количеството не винаги означава качество или успех в SEO.

Търсачките са фокусирани върху използваемостта, както и върху техническото SEO, така че ако съдържанието ви е пълно с думи за пълнеж, то няма да постигне целите ви.

Въпросът е да се предостави на Google достатъчно информация, за да отговори напълно и точно на заявката – а понякога това може да стане с три думи!

Трябва да проучите SERP и да видите какво Google вече класира на първа страница. След това потърсете подобрение на заварените страници или се заемете със заявката от напълно нов ъгъл.

По същия начин, ако пишете окончателно ръководство, тогава трябва да предоставите всичко, което читателят трябва да знае. В такъв случай може да се наложи да навлезете в дълбочина, което означава повече думи.

Напишете съдържание, което ще отговори на нуждите на вашите читатели и в същото време ще се възползвате от вашето SEO. Писането на талаш, за да се поберете в броя на думите, няма да вдигне класирането ви!

  1. Напишете съдържание, което ще се радвате да публикувате

Когато пишете съдържанието си за този тип стратегия за бек линкове, уверете се, че е със същото качество, което бихте използвали на собствения си сайт.

Съдържанието може да не е публикувано на вашия сайт, но ако съдържа вашата връзка, вие ще бъдете свързани с него по един или друг начин.

Като такъв, трябва да сте сигурни, че създавате качествено, проницателно съдържание. В края на краищата най-добрите препратки се намират в качествено съдържание. Колкото повече ангажираност и трафик получава вашето парче, толкова повече ползи ще донесе то на всички сайтове, към които има връзки, включително вашия.

Как да получите бек линкове: обобщение

Линк билдингът е изкуство, така че бъдете креативни!

Ако завършите тази статия, след като сте научили само едно нещо, нека бъде следното: линк билдингът е непрекъснато развиващ се пазар. Тези техники работят за нас сега и могат да ви помогнат. Това не означава, че те са единствените начини за получаване на бек линкове.

Използвайте своята изобретателност и ресурси, за да намерите уникални подходи, които работят за вас. Създавам препратки от десетилетия, така че ви спестих време с тези съвети. Като се има предвид това, най-доброто, което мога да препоръчам, е да тествате всичко и да продължите. Никога не знаеш кое работи и кое не, докато не опиташ.

За да обобщим, ето как да получите бек линкове:

  1. Търсете възможности отвъд вашите конкуренти
  2. Разровете се дълбоко в инструментите за линк билдинг на Ahrefs
  3. Вижте какви сайтове се класират в BuzzSumo
  4. Прегледайте органичните си конкуренти в SEMrush
  5. Никога не разчитайте само на един показател
  6. Мислете като посетител
  7. Използвайте секцията „Относно“ на Facebook, за да намерите имейл адреси
  8. Не се страхувайте да продължите
  9. Персонализирайте вашите шаблони за обхват с уникални прозрения (не само тяхното име)
  10. Следвайте указанията за сътрудници на сайта
  11. Не се страхувайте от падане на качеството на връзката
  12. Редувайте своя котвен текст
  13. Не забравяйте, че по-големият брой думи не винаги е по-добър
  14. Напишете съдържание, което с удоволствие ще публикувате

Успех в създаването на страхотни връзки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *