SEO оптимизация за генериране на клиенти

Генерирането на потенциални клиенти чрез SEO оптимизация включва максимално увеличаване на видимостта при търсене, за да привлечете повече потенциални клиенти към уебсайта си. Но как можете да увеличите този трафик от търсене? Намерете отговора по-долу.

Ключът към генерирането на потенциални клиенти за вашия бизнес е да присъствате, когато клиентите търсят информация. И това е мястото, където се намесва генерирането на потенциални клиенти за оптимизация за търсачки (SEO оптимизация). Независимо дали продавате на индивидуални потребители или B2B лица, вземащи решения, вашият бизнес трябва да бъде пред очите на клиентите през целия път на купувача.

В тази статия ще обясня как SEO оптимизацията помага на вашия сайт да се показва по-видно в резултатите от търсачките, когато аудиторията ви проучва продукти и услуги. Също така ще проуча стратегии, които могат да накарат вашия уебсайт да работи, генерирайки потенциални клиенти и укрепвайки усилията на вашия екип по продажбите.

Как SEO оптимизацията може да повлияе на генерирането на потенциални клиенти?

Близо 60% от купувачите използват Google, за да проучат продукти, които планират да купят. B2B купувачите следват тази тенденция – когато вземат решения за покупка, те прекарват около 27% от времето си в проучване онлайн и само 5% до 6% от времето си за срещи с всеки един доставчик.

SEO оптимизацията е процесът на модифициране на вашия уебсайт, така че да може да бъде открит в страниците с резултати от търсачките (SERP) и да достигне до вашата целева аудитория. Процесът на генериране на потенциални клиенти чрез SEO оптимизация изглежда по следния начин:

 • Подобряване на класирането на вашия сайт в резултатите от търсенето за ключови думи, които вашата аудитория използва
 • Публикуване на информативно съдържание за привличане на трафик към вашия сайт
 • Осигуряване на превъзходно потребителско изживяване за ангажиране на квалифицирани потенциални клиенти и привличането им във вашата маркетингова фуния
 • Използване на силни призиви за действие (CTA) като безплатни пробни версии, демонстрации и абонаменти за бюлетин за улавяне на информация за контакт и подкрепа на вашите усилия за продажби

8 начина да използвате SEO оптимизацията за генериране на потенциални клиенти

За да генерирате потенциални клиенти чрез SEO оптимизация, ще трябва да подобрите техническото представяне на вашия сайт, да добавите съдържание, което е подходящо за вашата аудитория, и да дадете правилните сигнали на търсачките, така че да могат да индексират и класират по подходящ начин вашите уеб страници.

По-долу са осем най-добри практики за SEO оптимизация, за да привлечете потенциални купувачи на вашия сайт и да създадете потенциални клиенти за вашия екип по продажбите.

 1. Извършете одит на уебсайт

Първата стъпка в SEO оптимизацията за растеж на бизнеса е вашият уебсайт да работи по най-добрия начин. Започнете с цялостен одит на сайта, който измерва цялостното му SEO състояние. Има повече от 200 фактора за класиране в Google – колкото повече удовлетворявате, толкова по-голям е шансът вашият сайт да се изкачи в SERPs.

Точната комбинация от фактори за класиране на Google остава загадка, тъй като това е частна информация, така че SEO одитът обхваща стандартните за индустрията най-добри практики, свързани с техническото състояние на вашия сайт, потребителското изживяване, качеството на съдържанието, SEO на страницата, като заглавия и описания на страници и  SEO извън страницата, като и обратни връзки .

Въпреки че това може да изглежда обезсърчително, одитите ви помагат да създадете план. Можете да дадете приоритет на най-важните подобрения, като скорост на страницата и грешки в сайта. Без значение колко страхотно е вашето съдържание, няма да спечелите видимост и да конвертирате потенциални клиенти, ако сайтът ви е бавен, пълен с мъртви връзки или несигурен.

 1. Намерете подходящи ключови думи с проучване на ключови думи

Генерирането на потенциални клиенти чрез SEO оптимизация изисква също така да се съсредоточите върху думите за търсене, които вашите клиенти въвеждат в Google, и вида информация, която очакват да намерят.

Използвайте задълбочени личности на купувача, за да разберете техните нужди и болезнени точки и създайте първоначален списък с ключови думи, които те могат да използват на различни етапи от пътуването на купувача. Инструментът за изследване на ключови думи може да ви помогне да усъвършенствате списъка, да изведете сродни ключови думи, за които може да не сте се сетили, и да разгледате важните ключови думи, по които вашите конкуренти се класират.

След това можете да решите на кои ключови думи да дадете приоритет въз основа на следното:

 • Уместност: Колко важна е ключовата дума за вашата аудитория и вашия бизнес
 • Обем на търсене: Броят пъти, когато потребителите търсят ключовата дума за даден период от време
 • Трудност на ключовата дума : Колко предизвикателство е да се класираш на първата страница на SERPs за ключовата дума

Ключови думи и намерение за търсене

За да получите потенциални клиенти чрез SEO оптимизация, ще искате да привлечете купувачи на всички етапи от тяхното пътуване, включително тези, които са:

 • Започват да изследват своя проблем (етап на осъзнаване).
 • Определяне кой продукт ще реши техния проблем (етап на разглеждане).
 • Избор на място за покупка (етап на преобразуване).

Успешното SEO генериране на потенциални клиенти включва разбиране на намерението за търсене и причината, поради която някой използва ключова дума. След това можете да създадете подходящо съдържание, за да отговорите на тяхното запитване.

Четирите основни типа намерение за търсене са:

 1. Информационно: Потребителят иска да отговори на въпрос, като например „Кога бебето ми трябва да започне да се храни с твърда храна?“
 2. Навигационно: Потребителят търси конкретен уебсайт или страница и въвежда фразата в търсачката, вместо да въвежда целия URL адрес.
 3. Търговско: Потребителят проучва опции, за да вземе решение. Търговските ключови думи могат да включват „най-доброто“, „сравнение“, „срещу“ и „отзиви“.
 4. Транзакционно: Потребителят е готов да купи и решава къде да закупи продукта или услугата. Ключовите думи могат да комбинират имена на марки, услуги и продукти с думи като „проба“, „безплатна консултация“, „близо до мен“, „къде да купя“, „достъпно“, „промоционален код“ или „резервиране“. Тези ключови думи варират в зависимост от вашата ниша.

Ако приоритизирате клиентите от дъното на фунията, с които вашият екип по продажбите може да се свърже, съсредоточете се върху ключови думи с голямо намерение, така че вашата уеб страница да е видима, когато търсещите са по-нататък по пътя на купувача.

 1. Публикувайте страхотно съдържание в блога си

След като определите ключовите думи, които вашите целеви клиенти използват, разработете полезно и информативно съдържание, което да ги насочи към вашия уебсайт. Има много конкуренция за кликвания в SERPs, така че за да генерирате потенциални клиенти, ще трябва да публикувате висококачествено съдържание, което читателите ще намерят за ценно.

Колкото по-добре е съдържанието ви в съответствие с целевата ви аудитория, толкова по-вероятно е да задоволите нейните нужди. За всяка част от съдържанието помислете до кого се опитвате да достигнете и съпоставете съдържанието с тяхното намерение за търсене. Някой, който използва обширни, информационни думи за търсене, не е готов да чете препоръки и казуси, например.

Използвайте ефективни CTA, съответстващи на етапа от пътуването на купувача, за да съберете информация за вашия отдел продажби. Безплатни пробни версии, безплатни консултации, електронни книги и бели книги могат да помогнат за генерирането на потенциални клиенти чрез SEO.

Полезно е да поставите рамка, за да осигурите последователност и да оптимизирате ефективността на вашия блог.

 • Планирайте съдържанието си предварително. Използвайте редакционен календар, за да управлявате темите, да позволявате сезонност и да публикувате редовно, за да поддържате сайта си актуален.
 • Създайте списък за проверка на SEO оптимизацията. Следвайте най-добрите практики за заглавки, заглавия на страници, описания, разположение на ключови думи и форматиране, за да подобрите видимостта и да направите съдържанието лесно за използване.
 • Свържете стратегически. Помислете какво следва да знае вашият читател, за да ги насочите към друго съдържание на вашия уебсайт.
 • Редовно опреснявайте съдържанието. Актуализирайте и оптимизирайте съществуващото съдържание рутинно.
 1. Използвайте локално SEO

Бизнесите, които искат да генерират потенциални клиенти в конкретен географски регион, се нуждаят от локални стратегии за SEO оптимизация, за да се появят в Google. Клиентите търсят онлайн, за да намерят местоположения наблизо, да потвърдят работното време и да сравнят отзивите.

 • Заявете своя бизнес профил в Google и се уверете, че името, адресът и телефонният ви номер са правилни, за да можете да се показвате в Карти и трите пакета на Google.
 • Оптимизирайте вашия бизнес профил, като публикувате висококачествени изображения, видеоклипове, често задавани въпроси, описания на продукти и актуализации, за да предоставите на клиентите възможно най-много информация директно на страницата с резултати от търсенето.
 • Проучете географски ключови думи , които да включите в съдържанието на уебсайта, като например „маркетингова агенция в Джорджтаун“. Не забравяйте да ги добавите към заглавни тагове, мета описания и заглавни тагове. Те могат да се използват и за създаване на допълнителни страници със специфично местоположение.
 • Осигурете качествено обслужване и насърчете клиентите да оставят отзиви . Отговаряйте незабавно на отрицателни отзиви.
 • Избройте вашата компания в онлайн бизнес директории, за да създадете местни цитати. Обменете връзки или публикации на гости с други малки фирми, които имат подобна целева аудитория. Помислете за спонсориране на събития на общността за допълнителни онлайн връзки.
 1. Създайте стратегия за линк билдинг

Когато става въпрос за SEO и генериране на потенциални клиенти, изграждането на обратни връзки е критична стратегия, тъй като връзките от авторитетни сайтове подобряват класирането ви при търсене.

Ето как работи: Google счита връзките, които печелите от други уебсайтове, като сигнали, че публикувате надеждно съдържание, което му дава повече увереност да показва страницата ви по-високо в SERPs. Колкото повече входящи връзки има вашият сайт, толкова по-добре – стига да са от уважавани източници. Google също така разглежда броя на уникалните препращащи домейни, така че се стремете да осигурите качествени препратки от различни уебсайтове.

Методите за линк билдинг по-долу могат да привлекат потенциални клиенти към вашия сайт и да подобрят вашата SEO оптимизация:

 • Публикации за гости . Достигнете до по-широка аудитория, като създадете съдържание за доверени уебсайтове с подобни целеви аудитории. Обикновено можете да поставите връзка в публикацията си за гости, за да привлечете потенциални клиенти.
 • Изграждане на прекъсната връзка. Интернет е пълен с повредени връзки към страници, които са преместени или изтрити. Предложете връзка към вашия уебсайт като заместител. SEO агенциите често могат да извършват това в мащаб.
 • Линк билдинг към ресурси. Идентифицирайте важни страници с онлайн ресурси във вашата ниша и помолете собственика на сайта да добави вашето съдържание като полезна информация за своите читатели.
 1. Оптимизирайте скоростта на уебсайта си

Бавният сайт обезсърчава посетителите да изследват вашите предложения и намалява вероятността да ги превърнете в клиенти. Всъщност изследванията показват, че тъй като времето за зареждане на страницата се увеличава от една секунда на три секунди, потребителите с около една трета по-вероятно да отпаднат .

Преди да загубите ценния органичен трафик, произведен чрез вашите усилия за SEO оптимизация, подобрете скоростта на страницата и сайта си чрез:

 • Компресия и оптимизация на изображенията.
 • Минимизиране на HTML, CSS и JavaScript файлове.
 • Премахване на ненужните пренасочвания на страници.
 • Намаляване на броя на плъгините.
 • Използване на мрежи за доставка на съдържание.
 • Отложено зареждане на изображения, които потребителите няма да видят веднага, като например тези под видимата на екрана част от страницата, които изискват превъртане.

Тъй като скоростта на сайта е фактор за класиране, използвайте инструмента на Google PageSpeed ​​Insights, за да сте сигурни, че вашият сайт отговаря на критериите за ефективност. Този инструмент диагностицира проблеми, които може да забавят вашия сайт, и препоръчва решения.

 1. Увеличете присъствието си в социалните медии

Друг начин да подсилите усилията си за SEO оптимизация е да разработите стратегия за социални медии на платформи, които вашата целева аудитория посещава. Със социална кампания можете:

 • Появявайте се в SERPs с връзки към вашите профили в социалните медии, когато клиентите извършват маркови търсения.
 • Помогнете на аудиториите да открият вашата марка, когато търсят в социални платформи с помощта на хаштагове.
 • Изпратете повече потенциални клиенти към уебсайта си, за да ги включите във вашата маркетингова фуния.
 • Разпространявайте съдържание по-широко и повишавайте осведомеността за марката, когато потребителите харесват, споделят или коментират вашите публикации.
 • Подобрете потенциала за препратки, докато потребителите откриват съдържанието ви и се позовават на него в собствените си публикации в блогове.
 1. Измервайте напредъка си

След като знаете как да генерирате потенциални клиенти чрез SEO оптимизация, стимулирайте растежа, като проследявате ефективността си. Определете кои тактики водят до победи и кои изискват корекции за по-добри резултати. Изберете показатели, които са подходящи за вашите цели, преди да приложите стратегията си, така че да имате показатели за измерване на напредъка си.

Ето общи показатели за наблюдение:

 • Класиране по ключови думи. Измерете подобренията във вашата видимост, като наблюдавате ключовите думи, за които се класирате, и позицията, която заемат в SERPs. Ако не виждате възходяща тенденция, особено за важни търговски и транзакционни ключови думи, прегледайте стратегията си. Може да се наложи да обърнете внимание на техническата SEO оптимизация на вашия сайт, качеството на съдържанието или обратните връзки.
 • Честота на кликване (CTR). Какъв процент от хората кликват до вашия сайт в сравнение с тези, които виждат страниците ви в резултатите от търсенето? Този показател може да ви каже дали вашето съдържание, заглавие на страница и описание са достатъчно завладяващи, за да изпъкне вашият фрагмент. Помислете за добавяне на структурирани данни със звездни оценки или изображения, за да привлечете вниманието към вашата обява, ако вашият CTR е нисък.
 • Ангажираност на потребителите. Колко време прекарват посетителите на вашия сайт? Ангажират ли се с вашето съдържание? Чрез проследяване на ангажираността на потребителите ще получите представа дали достигате до правилната аудитория и дали предлагате изключително потребителско изживяване.
 • Преобразувания. Конверсиите са действия като абонаменти за бюлетин, безплатни изпробвания, изтегляне на електронни книги, консултации, резервации и продажби. Проследявайте съответните реализации, за да прецените колко добре вашето съдържание убеждава посетителите да предприемат действия.
 • Възвръщаемост на инвестициите (ROI). Когато проследявате ROI, вие сравнявате приходите, които генерирате от усилията си за SEO оптимизация, с общите маркетингови долари, които сте похарчили. Този показател помага да се определи колко ефективно изразходвате бюджета си за SEO оптимизация.

Започнете да генерирате повече потенциални клиенти със SEO оптимизация днес

Без персонализирана SEO стратегия вие пропускате да откриете нови потенциални клиенти и да генерирате повече приходи за вашия бизнес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *