SEO и достъпност: Заредете своя UX

SEO оптимизацията и достъпността могат да работят заедно, за да създадат страхотно потребителско изживяване, което наистина приветства посетителите на вашия сайт. Уверете се, че се свързвате с цялата си целева аудитория — ето какво трябва да знаете за SEO оптимизацията и достъпността.

Милиони хора с увреждания срещат бариери при достъп до онлайн информация и услуги. Скорошно проучване на WebAIM установи, че хората с физически, когнитивни, зрителни и слухови увреждания могат да очакват грешки в достъпността на един от всеки 21 елемента на началната страница, с които се ангажират.

Добрата новина е, че подобряването на достъпността не е изтощителна задача, когато се прилага заедно с най-добрите практики за SEO оптимизацията. Оптимизацията за търсачки (SEO оптимизация) и достъпността на уебсайта споделят общи цели, което означава, че можете да разширите достъпа и да подобрите видимостта при търсене чрез създаване на оптимални изживявания за всички потребители.

Колко е важно да имате достъпен уебсайт

Много дейности се случват в онлайн пространствата — учене, пазаруване, банкиране и уговаряне на срещи. Жизненоважно е цифровите среди да са толкова достъпни, колкото и физическите. Когато вашият сайт е оптимизиран за помощни технологии и алтернативни начини на взаимодействие, вие разширявате пазарния си обхват и отваряте бизнеса си за всички и демонстрирате приобщаване и справедливост.

Влияе ли достъпността на SEO оптимизацията?

Когато внедрите функции за достъпност, които позволяват на хората с увреждания да взаимодействат с вашия уебсайт, вие помагате на търсачките да разберат по-добре вашия сайт и да го индексират по-точно.

Индустриалните стандарти за достъпност на уебсайтове са изложени в Указанията за достъпност на уеб съдържанието (WCAG), публикувани от Консорциума на световната мрежа (W3C). Специалистите по SEO маркетинг могат да използват това ръководство за справяне с технически елементи като цветови контраст, алтернативен текст на изображението и навигация, създавайки справедливо онлайн изживяване за всички, независимо от способностите.

Достъпността фактор за класиране ли е?

Достъпността на уебсайта не е директен фактор за класиране в търсачката. Въпреки това сайтовете, оптимизирани за всички потребители, са по-склонни да се съобразят с факторите за класиране на Google и да се класират по-високо в резултатите от търсенето.

Много функции за достъпност са свързани със SEO оптимизацията, като XML и HTML карти на сайтове, четливост, видео надписи и основни уеб показатели. Колкото повече елементи можете да задоволите, толкова по-добро е класирането на вашия сайт.

Например, сайт със здрави Core Web Vitals се зарежда и стабилизира бързо и реагира бързо на потребителските взаимодействия за оптимално изживяване. Google насърчава разработчиците да създават достъпни продукти, така че е важно да следвате примера на гиганта за търсене.

Начини за интегриране на достъпност и SEO оптимизация

В този следващ раздел ще подчертая някои стратегии за достъпност и SEO, които могат да направят вашия сайт по-полезен за хора с увреждания и търсачки.

Дизайн на уебсайтове и UX

Google все повече отчита потребителския опит в своите класации, така че сайт с достъпно SEO оптимизаиране има по-добър шанс да се класира добре. Ще намалите степента на отпадане и ще насърчите ангажираността на посетителите, ако потребителите с увреждания могат да взаимодействат безпроблемно със сайта ви.

Подобрете дизайна на сайта чрез:

 • Опростяване на елементите на сайта.
 • Избягване на бавно зареждащи се изображения, междинни реклами и мигащо съдържание.
 • Осигурява висок цветови контраст и лесен за четене вид и размер на шрифта.
 • Подравняване на текста вляво.
 • Създаване на логична архитектура на сайта и интуитивна навигация.
 • Използване на описателни и ясни заглавия.
 • Избягване на цвета като начин за подчертаване на информация.
 • Предоставяне на алтернативни начини за навигация в сайт и използване на съдържание.

XML и HTML Sitemap

Картата на сайта осигурява връзка към всяка страница на уебсайт и дава на търсачките общ преглед на това как съдържанието е организирано за обхождане и индексиране. Sitemaps също предлагат важен алтернативен метод за навигация за потребители с увреждания, като им позволяват бързо да сканират и намират подходящи уеб страници от едно място.

Организирайте вашата карта на сайта по секция и подсекция, за да покажете йерархията на сайта, и я преразглеждайте всеки път, когато дадена страница бъде добавена, преместена или изтрита, за да сте сигурни, че няма мъртви връзки или липсващи страници.

Навигация

Един лесен за навигиране сайт е от съществено значение за достъпността, тъй като потребителите могат да се разочароват, ако не могат да намерят или да получат достъп до съдържание с помощни устройства. Навигацията също влияе върху SEO, тъй като търсачките следват връзки, за да открият и индексират нови страници.

За да оптимизирате архитектурата на вашия сайт:

 • Поставете навигацията на познати места, където потребителите ги очакват.
 • Използвайте смислени етикети, които показват ясно къде ви отвеждат връзките.
 • Осигурете опции за навигация с клавиатура за тези, които не могат да използват мишка.
 • Добавете връзки към секции на страници с много съдържание за по-бърза навигация.
 • Уверете се, че връзките са достатъчно големи, за да могат потребителите лесно да кликнат върху тях.
 • Тествайте навигацията, за да идентифицирате проблемите, преди да стартирате сайта.
 • Уверете се, че редът на разделите е правилно зададен.

Хлебни трохички

Навигацията, която се показва хоризонтално в горната част на страницата. Тя показва къде се намира дадена страница спрямо родителските страници и е полезна за ориентиране на потребителите към сложни сайтове, особено тези, които попадат на страница с категория чрез търсене вместо на началната страница. Потребителите могат също бързо да навигират до страници по-високо в йерархията директно от страницата.

За целите на SEO оптимизацията, навигацията чрез хлебни трохички показва на търсачките как са свързани страниците. Родителските страници могат също така да споделят капитал на връзката с дъщерна страница чрез вътрешната връзка, което спомага за подобряване на авторитета за класиране.

За ефективна навигация чрез хлебни трохички:

 • Използвайте визуални разделители във вашите хлебни трохички, като наклонена черта или знак за по-голямо от. Добавете навигационния път с помощта на CSS, така че екранните четци да не обявяват визуалния разделител.
 • Внедрете структурирани данни, така че навигацията чрез навигация да се показва в резултатите от търсенето. Това казва на търсещите къде на даден сайт ще попаднат, ако кликнат върху фрагмент.

Заглавия на страници

Заглавията на страниците обобщават целта или съдържанието на уеб страница. Те често се появяват като:

 • Връзки с възможност за кликване в резултатите от търсачката.
 • Имена на отворени раздели в лента на браузъра.
 • Заглавия по подразбиране на маркирани страници.
 • Заглавия на графичния блок с възможност за кликване във връзките към социалните медии.

Търсачките използват HTML тагове за заглавие, за да разберат за какво се отнася страницата за индексиране. Екранните четци ще обявяват заглавия на страници, за да помогнат на потребителите да намерят подходяща страница или да знаят коя страница използват.

За да оптимизирате заглавен таг за SEO за достъпност, създайте полезно заглавие на страница, което:

 • Точно описва страницата.
 • Естествено включва вашата целева ключова дума.
 • Дължина е от 50 до 60 знака.
 • Принуждава потребителите да кликнат.

Заглавия

Заглавните етикети са стандартен елемент от SEO оптимизацията на страницата, използван за организиране на текст в секции, за да се подобри четливостта. Всяко заглавие сигнализира началото на нова тема или подтема.

Помощните технологии използват заглавия, за да отведат потребителите директно до секцията, която искат, което е по-лесно, отколкото да четете цяла уеб страница, за да съберете конкретна информация. Търсачките използват заглавия, за да разберат съдържанието, което следва всяко заглавие, за да съответстват по-добре на заявките.

За да оптимизирате заглавия за SEO достъпност:

 • Използвайте подходящи HTML тагове, така че помощните технологии да могат да ги разчетат.
 • Уверете се, че всяко заглавие точно описва съдържанието на раздела.
 • Разположете нивата на заглавките в ред в секциите, така че не прескачайте от H3 на H5.

Алтернативен текст

Алтернативният текст е писмено описание на онлайн изображение, което замества изображението. Те помагат на хората със зрителни увреждания или слабо зрение да разберат дадено изображение, както и предоставят информация на всички потребители, ако изображенията се зареждат бавно или липсват. Тъй като търсачките не могат да обхождат изображения, alt таговете са важни за целите на SEO, за да предадат обекта на изображение за индексиране.

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато пишете алтернативен текст:

 • Не е необходимо да включвате „Това е изображение на“ в описанието си, тъй като екранните четци автоматично съобщават това.
 • Напишете пълно изречение и съживете картината. Вместо да използвате „сладолед“ за алтернативен текст, опитайте: „Ръка, държаща вафлена фунийка с две топки ягодов сладолед“.
 • Направете алтернативния текст подходящ за съдържанието на страницата и помислете какво човек иска да знае в контекста на темата.
 • Ако изображенията имат функция, опишете действието, а не изображението. Например, ако лого на Nike се свързва с продукт на Nike, който продавате, алтернативният текст трябва да предава тази информация, вместо да посочва „лого на Nike“.
 • Включете ключови думи естествено. Препълването с ключови думи се възприема като спам.
 • За сложни изображения като диаграми, връзка към подробни описания .
 • За декоративни изображения или за да избегнете повтарянето на подробни надписи на екрана, използвайте празни атрибути alt, така че екранните четци да ги пропускат.

Метаданни

Метаданните, като например мета описание, не се появяват на публикувана уеб страница, но помагат на търсачките и потребителите да разберат целта и съдържанието на дадена страница.

Мета описанията се появяват в SERPs под заглавието на страницата и са важни за достъпността. Екранните четци ги четат на глас, за да помогнат на потребителите да решат дали страницата отговаря на техните нужди, преди да кликнат. Те също така подобряват SEO, като дават на търсачките представа за уместността на страницата, така че да могат да съпоставят съдържанието с подходящи заявки, намалявайки степента на отпадане.

Ефективни мета описания:

 • Опишете точно съдържанието на дадена страница.
 • Те са ясни и лесно разбираеми, ако се четат на глас.
 • Включете основна ключова дума.
 • Съдържат по-малко от 160 знака.
 • Съдържат призив за действие и принуждават потребителите да кликнат.

Удобство за мобилни устройства

Повече от половината глобален уеб трафик произхожда от мобилни устройства. Google първо обхожда мобилната версия на всички нови уебсайтове, което означава, че вашият сайт трябва да бъде достъпен и оптимизиран за смартфони, таблети и други устройства.

За да сте сигурни, че вашият сайт е удобен за мобилни устройства:

 • Използвайте адаптивен дизайн, който изобразява за различни размери на екрана.
 • Форматирайте съдържанието, така че читателите да могат да го преглеждат или да го четат лесно.
 • Поддържайте сайта си опростен и чист без натрапчиви заставки.
 • Оптимизирайте скоростта на сайта, така че да се зарежда бързо за потребителите в движение.
 • Насочете конкретни ключови думи за гласово търсене.

Видео надписи и преписи

Видеосъдържанието става все по-популярно, но потоци на живо, уебинари, интервюта и демонстрации на визуални продукти могат да бъдат предизвикателство както за потребители, които са глухи или с увреден слух, така и за търсачките, освен ако не предоставите надписи и преписи.

Надписите на екрана са текстова алтернатива на звука за потребители, които са глухи или с увреден слух. Някои хора също предпочитат надписи, когато са в шумна среда или не искат да безпокоят другите. Докато YouTube предоставя автоматични надписи за видеоклипове, трябва да редактирате надписите за точност за най-добро потребителско изживяване.

Пълните преписи предоставят текстова алтернатива на устните части на видеоклипове (и са страхотни за видео SEO оптимизация ). Трябва да ги публикувате на същата страница като видеоклип или на отделна страница с връзка. Екранните четци могат да четат преписи по-бързо от видео надписи. Някои потребители може също да предпочетат да прегледат препис, отколкото да гледат видеоклип или да търсят в препис за определен термин.

Тъй като търсачките не могат да обхождат видео съдържание, преписите предоставят ценна информация за индексиране. Редактирайте преписи, за да премахнете разговорни елементи като „хм“ и „ах“, така че да са по-лесни за четене.

Закотвен текст

Anchor text е текст, върху който може да се кликне, който казва на потребителите и търсачките къде ги отвежда дадена връзка. Търсачките използват anchor текст, за да разберат съдържанието около връзката и на целевата страница. Точният anchor текст също е важен за потребителите с увреждания, за да не щракват ненужно към други страници, които не отговарят на техните нужди.

Напишете кратък и точен anchor текст, така че потребителите да знаят какво да очакват, когато последват връзката. Това означава избягване на общи фрази като „щракнете тук“ или използване на URL като котвен текст.

Тъй като някои потребители с екранни четци ще сканират страница за връзки, добър тест за това дали вашият котвен текст е достъпен е да видите дали се разбира, ако се чете на глас сам.

Четивност

Четивността се отнася до това колко лесно е да се консумира част от съдържанието. Страница с висока четливост ангажира потребителите и ги задържа на вашия сайт за по-дълго време. Освен това е по-лесно разбираемо от търсачките, които се опитват да съпоставят съдържанието с потребителските заявки.

Можете да подобрите четливостта за SEO и достъпността чрез:

 • Групиране на съдържание в части с ясни заглавки, така че информацията да се намира лесно.
 • Премахване на многословието и избор на прост и завладяващ език.
 • Използване на активен глас за по-директен стил на писане.
 • Използване на номерирани или обозначени списъци за сканиране.
 • Писане за читатели и избягване на препълване с ключови думи.

Инструменти за тестване на достъпността

Налични са множество безплатни и платени инструменти, които могат да ви дадат представа колко достъпен е вашият сайт. Изброих няколко по-долу, за да започнете.

accessScan

accessScan предоставя подробен анализ на това как вашият сайт се измерва по отношение на елементи с възможност за кликване, заглавия, менюта, ориентация, графики, форми и четливост. Този безплатен инструмент сканира домейн и ви казва дали вашият сайт отговаря на различни стандарти за достъпност, с подробности за елементите, които не сте успели да изпълните. Можете да изтеглите информацията като PDF отчет.

Accessibilitychecker

Accessibilitychecker проверява уебсайтовете за съответствие въз основа на законодателството за достъпност в избрани държави. Предоставя общ резултат за съответствие, списък с спешни и второстепенни проблеми и решения. Безплатният инструмент може да се използва на отделни уеб страници, но ще трябва да надстроите, за да сканирате няколко страници наведнъж.

Инструмент за оценка на уеб достъпността (WAVE)

Разработен от WebAIM, този инструмент тества уеб страници за проблеми с достъпността в съответствие с указанията на WCAG 2.1. Можете да отидете директно на уебсайта на WAVE и да въведете URL, за да видите визуализация на грешките. Инструментът наслагва икони върху вашата уеб страница, за да ви покаже къде се намират проблемите. WAVE се предлага и като разширение за браузър, така че можете да тествате директно в Chrome, Firefox и Edge.

Получете помощ за обединяване на SEO и достъпност днес

Вместо да подхождате към достъпността като закъснение, комбинирайте я със SEO оптимизацията, за да рационализирате усилията си за оптимизиране на уебсайта си. Нашият екип във Extreme Advertising може да ви помогне да изградите мощни стратегии, които комбинират както достъпност, така и SEO, създавайки полезен уебсайт без бариери, който достига до възможно най-широка аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *