Не докосвайте този бутон за лансиране(Boost) на публикации във Фейсбук

Не докосвайте този бутон за лансиране(Boost) на публикации във Фейсбук

Имате ли Фейсбук страница?

Пробвали ли сте да натиснете някога бутона на Фейсбук „Лансиране на публикация“(Boost post), за да рекламирате публикациите си?

Ако отговорът е да, имам ужасни новини за вас.

Бутонът „Лансиране на публикация“ може да бъде голяма загуба на пари за вас. Ако го използвате често, вероятно изхвърляте хиляди долари или може би стотици долари на вятъра.

Защо?

В тази статия ще ви покажа, какво точно представлява бутона „Лансиране на публикация“ и защо не трябва да го използвате, за да рекламирате публикациите си и съдържанието си във Фейсбук.

Какво е Лансиране на публикация?

Преди пет години платформата за реклама на Фейсбук беше все още в ранната си фаза. Тя изглеждаше прекалено сложна за повечето притежатели на бизнеси.

Така, че през 2012 година, Фейсбук представи супер улеснен метод, чрез който да препоръчва съдържанието ви – „Рекламиране на съдържанието“. С този метод можете да създавате в момента кампании, без дори да напускате вашата страница във Фейсбук:

Няколко години по-късно „Рекламиране на съдържанието“ се превърна в „Лансиране на публикация“ и съответно получи повече ъпдейти. Но неговата основа и смисъл останаха същите – предложение за бърз и лесен начин да похарчиш парите си и да достигнеш до повече хора с публикациите си във Фейсбук.

След като в последните няколко години органичното достигане така да се каже колабира, много от притежателите на уебсайтове се обърнаха отново към „Лансирането на публикация“, за да достигне посланието им до тяхната аудитория и клиенти.

Но добра идея ли е това?

Какво се случва, когато Лансирате публикациите си

Вие отивате на своята Фейсбук страница, намирате публикацията си, която искате да лансирате и натискате бутона „Лансиране на публикация“.

Първо от вас ще бъде поискано да изберете бутон, който да предизвиква някакво действие от страна на потребителя по отношение на публикацията ви ( това е по избор ) и аудитория, която искате да достигнете.

Също така, може да излезе пред вас каре, което да отменете за поставяне на публикацията в Инстаграм, но аз бих го премахнал в повечето случаи – Инстаграм е напълно различна социална платформа с много по-различен тип на съдържанието и контекста. Така, че ще бъде необходимо да адаптирате съдържанието си в рекламите относно именно това. В противен случай няма да направите добро впечатление, а дори по-лошо – може да подразните и отчуждите вашата аудитория.

Следващата стъпка от процеса е да изберете бюджета, който искате да похарчите и времето, за което кампанията ви ще бъде активна. Освен това ще трябва да изберете дали искате Фейсбук Pixel да проследява за конверсиите ви или не:

След, като вече сте доволни с изборите си, натискате бутона „Лансиране“ и сте готови – Лансирането на публикацията ви е вече стартирано.

Това, което може и да не знаете, обаче е че Фейсбук току-що създаде нова рекламна кампания в акаунта ви за реклами с цел „Показване на публикация на страница“.

И това е първата причина поради, която не бива да лансирате публикациите си.

Ограничени избори за Оптимизиране

Фейсбук постоянно оптимизира вашата рекламна кампания в зависимост, какви цели сте си поставили за нея.

Ако изберете цел, която да е Кликвания на Уебсайта ви, Фейсбук ще оптимизира кампанията ви за кликвания на линка към вашия уебсайт. Ако пък изберете Конверсии на Уебсайта ви – Фейсбук ще анализира всеки, който е конвертиран вече и ще се опита да достигне до подобни хора на първо място.

Но ако лансирате публикация на десктопа на компютъра ви, Фейсбук ще оптимизира просто за ангажиране с публикацията ви – повече харесвания, споделяния, коментари и така нататък.

Така, че дори да решите да лансирате линка на публикацията си, опитвайки се да препратите хората към вашия уебсайт, Фейсбук все още ще оптимизира вашето лансиране с цел ангажиране и в никакъв случай кликвания на линка ви.

Много често ще видите реклами, които са получили дузина харесвания ( особено, когато става въпрос за широко насочване ), но само малък сегмент от потребители ще кликват на линка към вашия уебсайт:

Бележка: Това е било лансиране на публикация към линк с бутона „Лансиране на публикация“. Може да видите, че получава 2791 ангажирани с публикацията души (предимно харесвания на публикацията), но само 141 клика върху линка на публикацията.

Бележка: Докато имате възможност да управлявате целите, за които оптимизирате – кликове към уебсайта ви или ангажирани с публикацията ви – на „Страниците“ с мобилни приложения, това все още това не е възможно за компютрите с десктоп.

Така, че не се изненадвайте, ако видите стотици потребители ангажирани с публикацията ви, но почти никакво повишаване на трафика към уебсайта ви.

Непълни опции за насочване

Ако погледнете към опциите за насочване на лансирането на публикация във Фейсбук, ще видите най-малко следните три опции:

  1. Хора, които харесват страницата ви – рекламирате към всички ваши фенове,

  2. Хора, които харесват страницата ви и техни приятели – рекламирате към всички ваши фенове и техните приятели,

  3. Хора, които сте избрали, чрез опциите за насочване – рекламирате към специфична аудитория, която сте избрали вие самите.

Нека обясним тези опции накратко.

Хора, които харесват страницата ви:

Ако не сте постигнали страхотни резултати и не сте привлекли висококачествени харесвания на страницата ви (много малко бизнеси го правят), вие моментално губите по-голямата част от парите си.

Хора, които харесват страницата ви и техни приятели:

Независимо дали имате супер свързани със съдържанието на страницата ви фенове или не, вие все още ще си хабите парите напразно – Приятелите на Феновете ви, като аудитория може да достигне до милион хора, дори повече, така че няма абсолютно никакъв начин Фейсбук да бъде способен, да намери възможно най-свързаните със съдържанието ви хора, сред толкова голяма маса.

Когато изберете „Лансиране на публикация“ е напълно невъзможно за вас да добавите допълнителни слоеве от интереси към аудиторията избрана от вас, за да я направите по специфична.

Хора, които сте избрали, чрез опциите за насочване:

Да, чрез тази опция можете да избирате специфични интереси на аудиторията ви, но изборите за насочване са все още твърде ограничени:

Няма начин да използвате персонализирана аудитория или аудитория „Подобна на“ избрана от вас, няма начин да добавяте допълнителни слоеве за „Връзки“ също.

Да кажем, че искате страницата ви да достигнат фенове, които са заинтересовани от тема А – докато можете да изберете тази тема в Детайлното Насочване, вие не можете да използвате опцията за „Свързаност“, за да насочите аудиторията си към феновете си и приятелите им, с избраните от вас интереси.

Освен това не можете да селектирате каквито и да било „Подобни на“ или да правите ремаркетинг на аудиторията си, когато лансирате публикация. Заради това не можете и да проследявате и насочвате, които и да било от предишните си потребители, регистриралите се чрез имейл, посетилите уебсайта ви или дори тези, които са се обвързали със страницата ви – нещо, което би могло да има огромно влияние на постигнатите резултати от една реклама.

Дори по-лошо, невъзможно е също така да изключите, която и да било от тази аудитория за ремаркетинг, така че да не губите парите си за тези, които вече са посетили уебсайта ви, регистрирали са се на него или са се ангажирали, когато сте лансирали публикацията си.

Така, че имайки предвид всичко това, независимо коя опция за насочване ще изберете, ще загубите със сигурност известна част от парите си. Независимо дали това са 10% или 30% от вашия бюджет, те могат да достигнат до хиляди долари за реклама, които сте хвърлили на вятъра.

Никакъв контрол над поставянето на рекламата ви

Накрая, когато лансирате публикация, вие не можете да контролирате, къде искате тази реклама да бъде поставена – опцията по подразбиране винаги е Полето с Новините на Компютъра с десктоп или това на Мобилния.

Трябва да знаете, че Фейсбук прави тонове оптимизация за вас автоматично. Повечето от времето техните алгоритми ще се опитват да намерят най-евтиният вариант за постигането на обективност, дори и това вероятно да разруши цялостните резултати от рекламната ви кампания.

Като пример, ако изберете множество страни, като насоченост за вашата реклама, Фейсбук най-често ще тласка по-голямата част от вашата рекламна кампания и бюджета ви към страните с най-евтина опция за получаването на по-евтини кликове. Същото се получава и при избора на пол, години и да – местоположение също.

Така, че ако изберете да рекламирате на двете места в Полето с Новини на Мобилните, и на Компютрите с десктопи, Фейсбук може и да тласне повече от 99% от вашия бюджет за реклама към мобилните (защото е много по-евтино, отколкото Полето с Новини на Компютрите с десктоп), без дори да се интересува дали това е добре за достигането на повече продажби от ваша страна:

От моя опит, дори ако един сайт е специално проектиран за мобилни и съвместим с тях, нивото на конверсиите от мобилни може да бъде от 2 до 3 пъти по-ниско от това на компютрите с десктопи. Конверсиите от мобилните са доста по-ниски, защото просто не е толкова удобно от мобилния да се попълват форми и да се логвате или да правите покупки на толкова малко устройство държано с две ръце. Ако сайта пък въобще не е „мобаил френдли“ нещата са много по-лоши.

И така ако изберете да поставите рекламата си и на двете места ( понякога не можете да контролирате това с бутона „Лансиране на публикация“ ), вие вероятно ще получите дузина трафик от мобилни, които въобще не се конвертират или се конвертират много лошо.

Бързо обобщение:

И така, ако сте чели внимателно тази статия, надявам се сте научили главните три причини, защо не трябва да използвате бутона „Лансиране на публикация“ във Фейсбук.

Първо вашата кампания ще бъде оптимизирана за ангажиране с публикацията ви, харесвания, споделяния и коментари, не за трафик към уебсайта ви/посещения на събития/заявяване на оферти/гледане на видео… – дори и това да е била главната ви цел.

Второ вие нямате пълен контрол над опциите ви за насочване на аудиторията, които са на ваше разположение единствено, ако създавате кампания в Ads Manager или Power Editor – нещо, което е особено трудно, ако се опитвате да насочвате или изключвате вашите клиенти и „Подобна на“ аудиторията ви.

И трето, вие не можете да определяте мястото за поставяне на вашата реклама – опцията по подразбиране е на двете места и в Полето с Новини на компютрите с десктопи, и в Полето с Новини на Мобилните устройства.

Сравнявайки всичко това с Ads Manager или Power Editor , вие не само не можете да изберете само Полето с Новини на Мобилните или на компютрите с десктопи, но и пропускате опцията за Страничното поле с Новини на компютрите с десктопи, Моментно публикувани материали, Истории в Инстаграм, Мрежа на Аудиторията и дори поставяне в Месинджър.

Какво можете да направите по въпроса?

Въпреки, че Фейсбук подобри бутона си „Лансиране на публикация“, все още е много далеч от Ads Manager или Power Editor. В крайна сметка, главната цел на Фейсбук е да ви даде по-лесен и достъпен метод за рекламиране на вашето съдържание, чрез платена реклама, за да генерира повече приходи – дори и това да не бъде най-добрата опция от към резултати за вашия бизнес.

И вероятно вие сте използвали бутона „Лансиране на публикация“ дълго време и сте видели някакви резултати за развитието на бизнеса си от това – в такъв случай, можете да продължите да го използвате, но все пак трябва да имате предвид, какви са техническите ограничения идващи с използването на този бутон за лансирането на публикацията ви.

Това, в което аз силно вярвам е, че почти всеки би могъл да постигне по-добри резултати, ако си даде няколко минути повече, за да създаде рекламна кампания, чрез Ads Manager или Power Editor, където получавате всички опции, за да селектирате определена цел на кампанията си, да я насочите и да я поставите, където желаете.

Подобрете резултатите си със Запазена Аудитория

И все пак, ако сте решени да продължите с бутона „Лансиране на публикация“, поне използвайте този простичък трик, за да направите вашето насочване по-добро – идете на панела „Аудитории“ в Мениджъра за реклама на Фейсбук, кликнете върху „Създай Аудитория“ и изберете „Запазена Аудитория“.

Там можете да запазвате нова аудитория, която взима предимствата от всички Фейсбук рекламни опции за насочване – можете да създавате запазена аудитория на феновете на страницата ви, които са заинтересовани от тема А или В, други които са изключени от вашата персонализирана аудитория или регистриралите се с имейл, или пък трети които са насочена персонализирана аудитория от предишни посетители на уебсайта ви. Възможностите тук са неограничени:

Пример за Запазена Аудитория: приятели на феновете на Фейсбук страницата ми, които говорят Английски и също така се интересуват от Маркетинг, изключвайки хората, които са посетили сайта ми в последните 180 дни.

След, като сте доволни от аудиторията си, кликнете „Създаване на Аудитория“ и тя ще се появи по-късно сред аудиториите, когато отворите прозореца на бутона „Лансиране на публикация“.

Сега, след като знаете всичко това, какво смятате да правите?

Все още ли смятате да използвате по-бързата опция на бутона за „Лансиране на публикация“?

Или ще преминете на използването на Ads Manager или Power Editor, за да създавате рекламите си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *