Как да направите SEO анализ на връзки

Мониторингът на препратки може да ви помогне да оцените качеството и ефективността на вашите кампании за линк билдинг. Научете защо SEO анализът на обратната връзка е част от цялостна SEO стратегия и кои SEO инструменти можете да използвате, за да наблюдавате вашите препращащи домейни и кампания за линк билдинг.

Здравият профил на обратната връзка е от решаващо значение за успеха на оптимизацията за търсачки (SEO оптимизация). Но не всички препратки са еднакви. Как да разберете кои препратки помагат на вашето SEO и кои му вредят? И как идентифицирате областите за подобрение във вашата стратегия за линк билдинг?

Най-добрият начин е чрез извършване на анализ на връзката.

Какво е анализ на връзката?

Анализът на връзките е практика за внимателно изследване на всички препратки, сочещи към уебсайт. По време на анализ на връзката, ние копаем дълбоко в профила на обратната връзка на сайта, за да научим колкото можем повече за това откъде идват тези входящи връзки, какъв ефект имат върху SEO оптимизацията и как се мерят спрямо конкурентни сайтове.

Обратните връзки са един от най-важните сигнали за класиране за търсачките, така че изграждането на солиден профил на връзки трябва да бъде една от централните точки на всяка стратегия за SEO оптимизация.

Защо е важен SEO анализът на връзки?

Извършването на анализ на връзката може да ви помогне да идентифицирате силните и слабите страни във вашата стратегия за обратна връзка. Може би най-важното е, че един задълбочен анализ на SEO връзки може да подчертае кои обратни връзки поддържат вашите SEO цели и кои може да влияят негативно върху видимостта ви при търсене. Идентифицирането на „токсични“ или лоши връзки, които имат потенциала да навредят на позицията на вашата страница с резултати от търсачките (SERP), да повлияят отрицателно на авторитета на вашия домейн и да възпрепятстват усилията ви за SEO оптимизация, ви позволява да минимизирате щетите им и успешно да ги дезавуирате .

Дори и да сте преминали през проблемите с пълното оптимизиране на всеки друг SEO сигнал, лоши връзки , непостоянна скорост на връзката и недостатъчно или прекалено оптимизиран анкор текст все още могат да попречат на вашия сайт да се класира добре. Забелязването и премахването на лоши връзки на ранен етап чрез SEO анализ на връзки е от решаващо значение за ограничаване на щетите, които причиняват.

Колко често трябва да наблюдавате обратната връзка? Не е нужно постоянно да наблюдавате препратките си, но определено е добра идея да планирате редовен анализ на връзките както за вашите, така и за сайтовете на вашите конкуренти.

Какво да търсите в анализа на профила на връзката

Какво трябва да търсите, докато анализирате връзките си? Ето няколко различни неща, на които трябва да следите, когато извършвате анализ на профила на връзката.

Лоши връзки

Какво се счита за „лоша връзка“? Лошите връзки са тези, които вредят на способността на вашия сайт да се класира по някакъв начин, обикновено като противоречат на насоките на Google.

Насоките на Google изрично предупреждават уеб администраторите за схеми с връзки (линкове, които сайтовете получават с намерението да манипулират класирането при търсене). Те могат да включват връзки, които сайтовете изграждат чрез мрежи от частни блогове, коментари в блогове, подавания на директории с ниско качество, платени услуги за връзки, софтуер за линк билдинг и други видове спам или манипулативни процеси за линк билдинг .

Връзки, които нарушават указанията на Google, подлежат на алгоритмични или ръчни санкции, които могат да навредят на способността на сайта да се класира в SERPs. Ако сте получили ръчно наказания за връзки, ще можете да го видите в секцията Сигурност и ръчни действия на вашата Google Search Console . Ако там няма нищо, но все още смятате, че нещо не е наред, може вместо това да имате работа с алгоритмично наказание.

Въпреки че наказанието за връзки може временно да навреди на вашия сайт, можете да се заемете с отстраняването на щетите веднага, като премахнете въпросните връзки – иначе известно като премахване на връзки или коригиране на връзки.

За да се отървете изцяло от обратна връзка, ще трябва да се свържете с уеб администратора на препоръчания домейн и да поискате ръчно да го изтрие. Освен да поискате ръчно премахване, ще трябва също да отхвърлите връзките чрез инструмента за отказване на Google. Това ще попречи на Google да свърже тази обратна връзка с вашия сайт, дори ако уеб администраторът не я премахне.

Уверете се обаче, че връзките, които отказвате, са наистина с ниско качество и вредят на вашия сайт, тъй като рискувате да премахнете обратни връзки, които всъщност може да са полезни. Google обикновено препоръчва използването на инструмента само ако имате множество спам връзки, за които сте сигурни, че вредят на вашия сайт.

Закотвен текст

Какви думи използват сайтовете в препратките си? Анкорният текст се отнася до текста, върху който може да се кликне във връзка – действителните подчертани думи, върху които някой кликва, когато се движи през хипервръзка.

Anchor текстът предоставя контекст не само на посетителите, но и на търсачките. Anchor текстът е важен фактор за класиране, защото помага на търсачки като Google да свързват конкретни ключови думи с конкретни URL адреси.

Ето защо най-добрият anchor текст обикновено е описателен и свързан със съдържанието на страницата, към която препраща. Началното ръководство за SEO на Google препоръчва използването на anchor текст, който „осигурява поне основна представа“ за това какво съдържат свързаните страници.

Ако наистина вярвате, че анкорният текст, свързан с входяща връзка, е подчинен, можете да предприемете действие, за да го промените. Подобно на премахването на токсични връзки, най-добрият вариант е да се свържете директно с уеб администратора на свързващия сайт и да поискате да променят котвения текст с нещо друго. Това може да бъде досаден процес, но също така потенциално може да доведе до изграждане на по-силна връзка със сайта за свързване.

Брой и качество на връзките

Колко препратки имате и колко ценни са свързващите домейни? Качествената обратна връзка ще произхожда от сайт с добър авторитет на домейна (DA) и ще включва както точен, така и описателен anchor текст.

Ако искате да се гмурнете още по-дълбоко, можете също така да вземете предвид ангажираността и потенциала за социално споделяне на страниците с връзки. Но ако основната ви цел е просто да намерите и премахнете токсични или лоши връзки, това няма да е необходимо.

В идеалния случай това, което търсите, е комбинация от качество и количество на връзката – здравословен брой връзки, които произхождат от сайтове с висок DA, които са подходящи и имат добър анкор текст.

Но със сигурност няма нужда да почиствате сайта си от препратки със среден и нисък авторитет. Връзката не трябва да е с първокласно качество, за да привлече трафик към вашия уебсайт. Така че, освен ако наистина не може да се квалифицира като „токсичен“ и определено вреди на вашата SEO оптимизация, може би е най-добре просто да го оставите, особено ако редовно набирате органичен трафик чрез него.

Скорост на придобиване на връзки

Скоростта на придобиване на връзки се отнася до скоростта, с която страниците на вашия сайт получават обратни връзки. Някои твърдят, че високата скорост на придобиване на връзки е лоша, защото показва, че даден сайт бързо получава връзки чрез неестествени практики.

Но също така имаше много дебати дали скоростта на връзката наистина има значение. През 2019 г. гуруто на Google SEO Гари Илиес нарече скоростта на придобиване на връзки „измислен термин“ в Reddit AMA . На теория острият растеж може да бъде проблематичен, ако е неестествен. Но реалността е, че различните уебсайтове получават обратни връзки с различна скорост. В крайна сметка, пускането на страхотно съдържание, което привлича много връзки, няма ли да доведе до повишаване на скоростта на придобиване на връзки?

Това обаче не означава, че трябва напълно да пренебрегнете скоростта на придобиване на връзки. Една от причините може да е отрицателна SEO атака. Ако скоростта ви нараства и забелязвате много нови препратки, произхождащи от спам и нискокачествени домейни, вашият сайт може да е под заплаха.

Връзки към конкуренти

Не ограничавайте анализа на обратната връзка до собствения си сайт. Разглеждането на обратните връзки на вашите конкуренти може да ви предостави ценни прозрения и нови идеи за това как да управлявате текущите си обратни връзки и да планирате бъдещите си усилия за линк билдинг.

Извършването на анализ на пропуските в обратната връзка между вашия собствен профил на връзката и този на вашите конкуренти е чудесен начин да видите къде може да ви липсва SEO оптимизация или къде сте пред другите. Пропускът на връзки се отнася до разликата в броя и качеството между обратните връзки, които вашите конкуренти са придобили, и вашите собствени.

Започнете, като определите кои конкуренти си заслужават най-много анализ. Изберете конкурент и разберете колко класирани ключови думи имат общи двата  сайта. Колкото по-често срещани ключови думи намерите, толкова по-важен е този конкурент.

След това разгледайте силните страни на техния профил на обратна връзка и скорошните колебания в класирането на страниците. Това не само ще ви покаже с какъв вид съдържание успяват, но може също така да ви насочи към нишите, върху които се фокусират в момента. Следете неща като броя на връзките, които имат, откъде идват и кои им помагат най-много.

Сравнете резултатите с вашия собствен профил за обратна връзка, за да намерите възможности. Висококачествените сайтове, свързващи вашите конкуренти, представляват възможност за достигане и трябва да ги добавите към списък с приоритети. Потърсете връзки, които вашият конкурент може наскоро да е придобил или загубил, и помислете дали да добавите и тези домейни към списъка за достъп.

Най-добрите инструменти за анализ на връзки

Има различни инструменти за анализ на обратни връзки, които могат да ви помогнат да извършите задълбочен SEO анализ на обратни връзки. Не е необходимо да използвате всички – намерете този, който ви дава желаните данни. Ето четири инструмента, които препоръчвам за наблюдение, одит и анализ на обратната връзка.

Ahrefs

Впечатляващата база данни на Ahrefs го прави чудесен избор за извършване на анализ на профил на връзка.

Инструментът има впечатляващ набор от функции. Той може да предостави подробна разбивка на всяка обратна връзка, използвайки показатели за целия домейн, да проследи анкорния текст, свързан с всяка обратна връзка, да опрости процеса на добавяне на домейни към инструмента за отказ на Google, да наблюдава растежа на целия ви профил на обратна връзка и много повече.

Използването на Ahrefs за проверка на обратните връзки е лесно. Просто преминете към Ahrefs Site Explorer и въведете вашия домейн в текстовото поле. Ако искате да анализирате само конкретен раздел от уебсайта си, изберете „Префикс“ от падащото меню. Ако искате да направите връзка за анализ на целия сайт, изберете „Домейн“. След като Site Explorer приключи с извличането на данните от сайта, отворете менюто отляво и щракнете върху „Обратни връзки“ под секцията „Профил на обратната връзка“, за да започнете да ровите в него.

Semrush

Подобно на Ahrefs, услугата за обхождане на обратни връзки на Semrush е пълна с функции за отчитане, които копаят дълбоко в профила на връзките на вашия сайт.

В допълнение към предоставянето на подробна информация за връзките, сочещи към вашия сайт и домейните, от които произхождат, Semrush предоставя общ резултат за токсичност за вашия сайт и страниците му, улеснява сравняването на вашия профил спрямо вашите конкуренти  и ви позволява да свържете своя имейл, за да можете бързо да подготвите и изпратите съобщения до уеб администратори за премахване на връзка. Друга страхотна функция, която си струва да се спомене, е, че Semrush ви позволява да настроите предупреждения, в случай че нарастването на спам препратки показва SEO атака.

Можете да получите достъп до инструментите за анализ на обратната връзка, отчитането/одита на обратната връзка и инструментите за анализ на връзката на конкурента на Semrush от лявото меню на таблото за SEO на сайта.

Google Search Console

Google Search Console (GSC) е един от най-важните инструменти за анализ на връзки в този списък, защото ви показва какво точно вижда Google, когато обхожда вашия сайт. Може да не е толкова богат на функции или данни, колкото някои от другите инструменти, но все пак може да предложи ценна информация и е напълно безплатен за използване.

GSC предлага отчет за връзки с информация като страниците с най-много връзки на вашия сайт, сайтовете, които най-често се свързват с вашата, използваният от сайтовете за свързване на котвен текст, броят обратни връзки от всеки сайт на всяка страница и точните сайтове свързващи към тези страници. Можете да получите достъп до отчета за връзките, като щракнете върху опцията „Връзки“ в менюто отляво на GSC.

Majestic

За разлика от Ahrefs и Semrush, Majestic е инструмент, предназначен само за извършване на задълбочен анализ на обратната връзка и нищо повече. Той събира съкровищница от данни в чисто и лесно за използване табло за управление, наречено Site Explorer. Оттам можете да видите различни данни за обратни връзки, като теми и категории, в които са специализирани свързващите сайтове, диаграми и графики, показващи активността на обратните връзки във времето, историята на обратните връзки на вашия сайт и дали различни сайтове за свързване може да произхождат от един и същ IP.

Инструментът на Majestic е супер лесен за използване. Просто изтеглете от уебсайта им, въведете вашия домейн в текстовото поле и натиснете търсене. Можете да получите достъп до различни инструменти от лявото меню на таблото за управление, за да ви помогнат да разберете всичко, което искате да знаете за вашите препратки. Можете да извършите безплатно търсене с много ограничени възможности или да платите месечен абонамент за достъп до повече информация.

Време е да изградите здравословен профил за обратна връзка

Обратните връзки продължават да бъдат един от най-важните аспекти на SEO извън страницата, така че редовните анализи на връзките са от решаващо значение, за да останете конкурентоспособни в търсачките. Нашият опитен екип може да ви помогне да прегледате портфолиото си с обратни връзки, да определите неговото състояние и да очертаете следващите си стъпки за подобряване на вашата SEO оптимизация. В Extreme Advertising можем да ви помогнем да проведете цялостни и приложими SEO одити, включително пълен анализ на профила на връзката. След това ще приложим персонализиран план за постигане на целите ви — независимо дали става дума за линк билдинг, проучване на ключови думи, създаване на съдържание или всичко по-горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *