Как да направите перфектната landing / целева страница за целите на SEO оптимизацията или PPC / платената реклама за клик?

Лендинг страниците са полезен инструмент сред похватите на специалистите по маркетинг на рекламирането в интернет. Изготвени, като отделни страници, те все пак са свързани с страниците в уебсайта ви. Лендинг страници улесняват изготвянето на ядро в един сайт и значително улесняват конвертирането на целевата аудитория. Въпреки това, не е достатъчно просто да създадете пренасочващи страници и да се надявате на най-доброто. Ако искате да сте успешни, то трябва да отделите време да усъвършенствате и до изградите вашите пренасочващи страници, за да ги оптимизирате и да имате повече конверсии. Плюс това, ако направите професионално пренасочващата си страница, то дори ще повишите ефективността на SEO оптимизацията ти.

Защо лендинг страниците са важни?

Ако нямате лендинг страница, като част от маркетинговата си стратегия, няма моментално да се провалите. Обаче, ако използвате платена реклама плащане на клик (PPC), филиални връзки или различни канали, за да доставите трафик до уебсайта си, лендинг страница (или серия от лендинг страници) ще ви помогне да филтрирате трафика и да увеличите ангажираността на потребителите си.

Помислете върху следните ползи от създаването на пренасочващи страници:

  • Сегрегация на аудиторията. Благодарение на пренасочващите страници, можете лесно да филтрирате аудиторията си. Първо можете да разделите аудиторията си на различни сегменти, базирани на произхода и; примерно потенциален клиент, който е узнал за сайта ви от социалните мрежи, няма да има същите интереси, като клиента който е разбрал за вас от PPC интернет реклама. Използването на уникални пренасочващи страници ви помага да отправите послание специфично ориентирано към определена целева група. Плюс това използването на входни пренасочващи страници ще ви помогне да отделите наистина заинтересованите от сайта ви потребители, от тези които просто са били там по случайност. Пренасочващата страница приканва за моментална конверсия.

  • Увеличава склонността към конверсии. Пренасочващите страници са кратки, опростени и отвеждат потребителя към крайна финална точка: конверсия. Ако пренасочващата ви страница е създадена с цел конверсии, ще видите много по-голям ръст на конверсиите, отколкото ако ползвате само стандартния си уебсайт. За повечето бизнеси по-големият брой конверсии, означава повече приходи.

  • Лесно тестване на А/В. Отделените от хостинга пренасочващи страници улесняват значително и изпълнението на А/В тестването. С два подобни, но същевременно различни профила, можете да измерите влиянието на всеки от вашите дизайни или влиянието на всеки от маркетинговите ви канали, както и да определите коя група фактори работят най-добре за конверсиите получени от аудиторията ви.

  • Целева информация. В крайна сметка пренасочващите страници ви дават много по-целево насочена информация за аудиторията ви. Вашите ключови измервания ще бъдат посетителите, степента на отпадане и цялостната конверсия. Точно с тази информация ще можете успешно да измерите успеха на кампанията си и крайното и ROI.

Сега, след като разбрахте, защо пренасочващите / landing страници са ви полезни, можете да се захванете за работа и да си направите една за уебсайта ви. По долу в статията ще изучим, как точно да го направите както трябва.

Стъпка едно: Направете си персонализирано URL

Когато вече сте решили, че ви трябва landing страница или серия такива страници, първото което трябва да решите е персонализирането на URL-то си. Можете да поставите landing страница на хоста на главния си домейн, ако искате да повишите посещаемостта му и авторитета. Това се прави с персонализирано URL на края, като това например /special-offer or /facebook-promotion (специална-оферта или Фейсбук-промоция). При URL-то си бъдете описателни, доколкото ви е възможно, но все пак устойте на изкушението да го напълните с ключови думи. Ако го направите моментално повишавате шанса си да бъдете наказани за това.

Ако управлявате няколко свързани кампании, добра идея е да имате няколко персонализирани URL-та. Всяко с име за свързания си източник. Така ще можете да различавате различните си източници на „опашки“ и обективно да измервате, коя от стратегиите ви е най-успешна. Трябва, обаче да си инсталирате Google Analytics на всяка от пренасочващите страници и да го конфигурирате определяйки специфични цели, за да можете по-лесно да проверявате докладите за цялостния си прогрес.

Стъпка две: Заковете марката си така да се каже

Landing страницата трябва да носи същата сила за марката, както която и да е реклама на представянето ви в мрежата. Това важи особено, когато вашите потребители могат да използват пренасочващата ви страница, евентуално да се озоват в главния ви уебсайт. Когато потребител клина на линк за пренасочваща страница от платформа за представяне на марката (като социален профил например), той/тя очаква да види нещо с подобно усещане и съдържание, като това на рекламата – голямата разлика в съдържанието, би накарала потребителя да се замисли и евентуално, би довела до отказа му от страницата.

Направете, така че всяка от целевите ви страници, да е фокусирана върху главното усещане и послание, което марката ви излъчва. Това се прави преди да се тревожите за всичко друго, като цяло. В казаното до тук включваме цветната схема, формата на шрифта, разположението и съдържанието на посланията ви, като цяло. Като пристъпите към следващата стъпка по създаването на пренасочващите ви страници и конструирането им, придържайте се към последователност на марката си, като това е добре да е най-големият ви приоритет.

Стъпка три: Опростете дизайна

Казано накратко, дизайна на landing страницата Ви, трябва да е семпъл. Колкото по-семпъл и опростен е дизайна, толкова по-ефективна ще е страницата. Имате целия си уебсайт и представянето си в социалните медии, което се показва в мрежата, където споделяте купища информация и изявявате способностите си. Вашата целева страница не бива да бъде платформа, за нито едно от изброените неща.

Наместо това вашата целева страница трябва да бъде минималистична, колкото е възможно повече. Правете копията на страниците си максимално съдържателни и минимални. Не поставяйте твърде много неща, върху които да се кликва или пък разсейващи изображения. Наместо това направете целенасочен дизайн, който да води потребителите към една единствена цел: конверсия. Обикновено тази конверсия идва под формата на форма за попълване, която потребителите попълват, поставяйки личните си данни. Ако вашият случай е такъв, запазете дизайна на формата минимален, доколкото можете; няколко полета, които трябва да бъдат попълнени, по вероятно ще склонят потребителя да го направи. Първо име, фамилия и имейл са базови данни. Аз лично предпочитам да събирам единствено първи имена и имейл адреси.

Стъпка четири: Напиши убедителни текстове, съдържание

Копието ви трябва да е минималистично и съдържателно, но също така трябва да отделите време, за да го направите перфектно до най-малкият му детайл. Доведете посланието си до съвършенство за всяка пренасочваща страница, за да я насочите целево към уникалната аудитория, която я посещава. Можете също да пишете съдържание по същият начин, както го правите за сайта си с цел СЕО оптимизиране; бъдете детайлни и пишете сякаш отговаряте на въпрос, но не пълнете съдържанието си само с ключови думи и фрази. Също така трябва да избягвате да копирате и да поставяте едно и също послание множество пъти; няма проблем да използвате стандартна форма, на чиято база да изграждате индивидуалните си пренасочващи страници, но задължително променяйте посланията си.

Можете да използвате също така различни линии от копието си, за А/В тестване. Така ще определите, кое точно послание към потребителите ви работи за вашата целева ниша и аудитория.

Иключително важно е да спазите и изискванията за SEO оптимизация.

Стъпка пет: Планирайте така че да имате полза

След, като вече вашата landing страница е готова, за да я използвате, идва време да планирате, как точно тя ще ви донесе полза – за бизнеса и удовлетворение на клиентите ви. Каква е мотивацията на потребителите ви да попълнят формата ви? Дали в замяна на това ще получат висококачествено съдържание? Достъп до нов продукт ли ще получат? Промоционална отстъпка ли ще бъде? Припомнете си четирите елемента на всяко действие – един от тях ще се окаже „стимулиращ“. В такъв случай, може да трябва да обновите вашите текстове или дизайн, за да представите по-ясно даден стимул.

По подобен начин, какво е пред вас? Какво ще правите с цялата събрана от вас информация, когато успешно постигнете конверсия от потребителите си? Дали ще ги запишете към вашия имейл бюлетин? Ще ги проследите индивидуално ли? Преди да публикувате вашата пренасочваща страница, трябва да знаете отговора на тези въпроси и да имате твърдо изграден план за действие.

landing страниците не се изграждат завинаги. Трябва да имате нагласата да ги обновявате регулярно, като постоянно ги усъвършенствате и оптимизирате. Колкото повече информация събирате за вашия маркетинг, толкова повече можете да инвестирате в нови маркетингови канали или да предоставяте повече ценни предложения на клиентите си. Оптимизирайте лендинг страници си постоянно с цел да уловите, колкото е възможно по-голяма аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *