Ретаргетинг (ремаркетинг)

Забелязвате отдавна, че Ви се показват стоки от магазините, в които влизате често, любимите стоки и марки ви преследват – това е ремаркетинг, пазете се 🙂
Ретаргенгът или ремаркетингът представлява един от най-често използваните методи за маркетинг пренасочване от един сайт на друг. За тази цел е необходимо да се инсталира индивидуален код, подготвен специално за вашата страница. Кодът работи така, че инсталира бисквитки в сайта ви, задействащи се при всяко персонално посещение на ваш потребител. По този начин, вие не губите връзката с него, след като той напусне страницата, а напротив: продължавате да „общувате“ с него, като му напомняте за себе си с бъдещи изобразявания на рекламни материали (най-често банери), свързани с вашия сайт или дейност изобщо. Сега разбирате защо напоследък виждате доста пъти рекламен банер на определен бранд, докато сърфирате из интернет: просто наскоро сте били на страницата му и той е използвал именно подхода на ремаркетинга.
Подходът се ползват и от специалистите на eXtreme-Advertising. Задачата им е да продължават да подтикват потребителите, които са излезнал от сайта ви, без да осъществяват действията като покупка или кликване, да го направят на по-късен етап. В този смисъл, ако трябва да говорим конкретно за ретаргентинг, днес, той е по-скоро познат като вид ремаркетинг и означава изобразяване на бъдещи рекламни съобщения, но не свързани с общия бранд или със сайта, а специално с разглежданите от дадения потребител продукти, услуги или секции в страницата.