Премиум реклама

Какво е Премиум реклама!

Да, ние предлагаме такава.

Когато заговорим за ПРЕМИУМ РЕКЛАМА трябва да се спомене факта, че първокласни се наричат сайтовете, които съумяват да привличат голямата част от потребителите в дадената страна. Кой притежава подобни страници? Те се притежават от така наречените силни издатели или издателски групи в дадената страна (може и да са силни регионални медии). За да се превърнат в първокласни тези сайтове, за тях е инвестирано в първокласно съдържание на първо място и добра визия и UX като цяло е ОК. Така в един момент бизнес модела на подобни сайтове за Премиум реклама може да се опише, като управляван от трафика и достигането на значителни приходи от него. Кои са българските медийни групи / сайтове отговарящи на това описание е главният въпрос? Сред тях са OffNews, Webground, Sportal Media Group, Investor.bg, Intermedia, Dir.bg, Darik и други. Първокласните уебстраници в България, в последните години показват една тенденция – а именно ограничаването на големият брой рекламни елементи по тях, за сметка на наложилите се все повече по-големи / широкоформатни / rich media формати за реклама.

Пояснения

Как работи за онлайн бизнеса Премиум реклама-та

Първо трябва да се запитаме – кога е удачно използването на този тип реклама? Отговорът е, когато предприемаме кампании по изграждане на бранд имиджа на фирма, или на даден сайт / медия / организация, когато искаме да лансираме или наложим нови за бизнеса услуги или продукти и разбира се за целите и на двете неща разполагаме с по-голям бюджет за рекламиране. Когато даден онлайн бизнес цели разширяване обхвата на аудиторията си или така наречените целеви групи по таргет признаци, по интереси, пол, възраст и други – използването на Премиум реклама за този тип кампании също е наложително. Получаването на добри резултати от медийни рекламни кампании, именно в Премиум сайтове и страници, много зависи от наетите професионалисти за целта. Правилните специалисти разполагат с достъп до инструментите, благодарение на които ще се измери рентабилността, най-добрият вариант за позициониране на банери с цел реклама в дадени реномирани, но и таргетирани сайтове. Най-добрият съвет относно този тип реклама (понеже е доста по-скъпа инвестиция на фона на другите рекламни канали в мрежата!) е да се доверите на експери в областта, които да изберат точните за Вас Премиум сайтове! За да се изберат добри сайтове е нужно да се отчете потребителското потребление, фокус, интерес. С какво се отчита то у нас? Отчитането се прави с програмата Gemius, чийто първоначални данни служат за определяне на страници и сайтове, в които вашите именно потребителите влизат най-често. Важно е, при планирането на една Премиум реклама в мрежата, винаги да се отчитат данните от Gemius изследването на потреблението / потребителското поведение. Затова и Extreme Advertising прави това постоянно за всяка своя ПРЕМИУМ кампания! В крайна сметка се постига едно наистина прецизно целенасочване на рекламните послания на даден клиент към потребителите му – благодарение на нашият опит и уменията на екипа ни да използва пълноценно всеки един рекламен канал / всяка медия в мрежата.

Малко повече за опциите по таргетирането на потребителите

Реално погледнато повечето сайтове с етикет първокласни – не (поне не всички) предлагат широка гама от опции за таргетиране на потребителите. Говорим за подбор на база демографски белези, като пол, доходи, интереси или пък възраст. Целта на Премиум сайтовете е да разработят и създадат различни по вид аудитории или да ги наречем категории – така например различаваме категория женски сайтове, мъжки такива, сайтове ориентирани към спорта или киното, към икономиката и прочие. Ако сте собственик на онлайн бизнес и вашата цел е да насочите онлайн Премиум рекламната си кампания към определена група потребители ( жители на големите градове у нас, мъже, на възраст между 30 и 40 години с месечен доход при това от над 1000 лева), то имате нужда от помощта на професионален екип за целта. Специалистите на компанията ни съвсем прецизно ще таргетират вашата кампания към по-детайлен подбор, с помощта разбира се на многогодишния си опит и „услужлив“ софтуер за изготвянето на добрия за вас микс от критерии за целева/и група/и. Първокласните сайтове в страната предлагат на клиентите си възможността да насочват рекламите си по географски показател за местоположение и дори да използват така нареченото Frequency capping (показател за броя пъти, които рекламата ви ще се показва на посетител в Премиум сайта).

Формати за рекламиране посредством Премиум реклама

Като цяло тенденциите у нас, а и по света, сочат че първокласните уебсайтове обикновено са новатори относно предлагането на разнообразни и различни рекламни формати. Те постоянно разработват разнообразни форми на реклама за клиентите си. От друга страна тенденцията пък в тези сайтове да рекламират бизнеси, които целят достигането на по-широка аудитория или разполагат с доста солидни рекламни бюджети, се запазва напълно. Въпреки това доста проучвания сочат, че клиентите на Премиум сайтовете, залагат основно на рекламата посредством стандартни формати за банери. Кои са стандартните формати на банери? За такива се считат размерите банери от калибъра на 300 на 250 или 729 на 90. Все повече напоследък се налагат обаче и по-големите формати за банери, като 300 на 600; 980 на 185 или 940 на 220. Форматите, като Inwarp, Wallpaper и Skyscraper са по-видими и разнообразни от горе описаните формати за банери, но съответно са и по-скъпи! Някои първокласни сайтове предлагат и възможността за публикуването на текстови реклами, показващи се като част от редакционното им съдържание. За да се означи публикуваното подобно съдържание, като рекламно, то се маркира с определени текстове или символи. Вече почти всички Премиум сайтове с рекламна цел предлагат и на клиентите си опцията за видео реклама. Този формат за онлайн реклама в подобни сайтове, обаче все още е доста непопулярен и скъпо-струващ. Когато една интернет рекламна кампания трябва да се реализира в даден първокласен сайт, много е важно именно какви рекламни формати ще се изберат за тази цел! Екипът от специалисти на eXtreme Advertising много добре познава възможностите на всеки един Премиум сайт у нас и може да предложи на клиентите си най-професионалния вариант за визуализация на рекламното им послание към потребителите в мрежата.

Модели за формиране на цената

При голям процент от случаите банерната реклама в Премиум уебсайтовете се заплаща на база цена за 1000 импресии. Винаги има възможност да бъдат уговорени със собствениците на подобни сайтове и други ценообразуващи бази. Сравнено с останалите форми и канали онлайн за реклама, тази реклама е малко по-скъпа. Но пък за нея могат да се ползват преференциални отстъпки, такива за обем на публикуваното съдържание и други. Някой първокласни уебсайтове предлагат и цена за реклама на база цена за клик (СРС), но това важи най-често за текстовите реклами. За съжаление все още у нас не е разпространен модела за определяне цена за реклама в Премиум сайтове на база цена за импресия (СРА), но скоро се очаква и това да се случи за първокласните сайтове в България. Нашата компания eXtreme Advertising е изградила добри партньорства и работи с издателите на повечето у нас Премиум сайтове и благодарение на това може да предложи на клиентите си атрактивни договорни цени за този тип онлайн реклама в мрежата.

Измерване и позициониране на Премиум реклама-та

С радост може да ви съобщим, че вашата реклама в първокласни сайтове, се позиционира единствено в реномирани такива уебсайтове. Местата за вашата Премиум реклама са предварително споделени с вас, вие сте избрали форматите на реклама и дните в които тя ще се показва, както и всички други подробности около позиционирането на рекламата ви! Относно измерването на ефективността на вашата Премиум реклама, има различни методи за измерване в интернет средата. Повечето издатели на подобни сайтове предлагат на желаещите да рекламират или рекламиращите в тях потребители – извлечение от статистическите си данни за реклами. В тези данни може да се открие реална информация за броя на импресиите към дадена реклама, за реализираните кликове и съответно съотношението между двата показателя за измерване (СТR), както и други статистики. Издателите на Премиум сайтове ползващи по-прецизни софтуери, обикновено предлагат статистически доклади с до 50 на брой страници. Така внимателния преглед на всичките данни, позволява на рекламиращите да подобрят следващите си рекламни кампании и съответно видимостта на бизнеса си в мрежата. И все пак, ако сте сред ползвателите на Премиум реклама, които желаят независим мониторинг на своите реклами – можете да се възползвате от инструментите за измерване на Гугъл или да използвате независими агенции за интернет мониторинг на реклами.

Как Премиум реклама-та помага за развитието на бизнеса ви

Този тип реклама в Премиум уебсайтове се оказва много ефективно средство за рекламиране в мрежата, което да подпомогне развитието на бизнеса ви. Премиум реклама ви помага по следния начин:

 • Повишава разпознаването на вашата марка и имиджа на компанията ви онлайн, като ви помага да достигнете до повече потребители от различни целеви групи;
 • Доверието към фирмата ви значително нараства;
 • Вашето послание се ориентира и достига до точно определените и избрани от вас целеви групи потребители, образуващи таргет аудиторията ви;
 • Услугите/стоките на компанията ви имат повишен индекс на продажбите;
 • Представянето на фирмата ви в онлайн обществото и извън него е напълно контролирано от вас;
 • Благодарение на разнообразните методи за отчитане ефективността на Премиум реклама-та, разходите на компанията ви относно маркетинг и реклама са оптимизирани;
 • Имате повече свободно време за вас и екипът ви да се занимавате с други дела важни за фирмата.

С какво екипът на eXtreme Advertising може да Ви бъде полезен:

Екипът от специалисти на компанията ни, може да ви бъде изключително полезен относно избора на ефективни и работещи решения за вашата онлайн реклама. Вашите бюджети за реклама и маркетинг ще бъдат управлявани много по-добре, понеже ние имаме дългогодишен опит в планирането и последващото реализиране на рекламни кампании ориентирани към Премиум сайтове. Може да разчитате на професионалното съдействие на нашият екип, на различни фази от процеса по изготвянето и позиционирането, както и измерване резултатите на вашата Премиум реклама:

Изработване на стратегия за Премиум реклама

 • Ще ви помогнем да определите целите на рекламната си кампания, така че те най-добре да обслужват потребностите на вашият бизнес;
 • Ще ви съдействаме адекватно, когато става дума за сегментиране на пазарната ниша;
 • Ще определим максимално точно потребителите, до които искате да достигне вашата реклама;
 • Максимално прецизно ще ви помогнем да определите бюджетите на вашите Премиум рекламни кампании;
 • Ще разработим за вас офлайн и онлайн медиен микс за отделни рекламни комуникационни канали, който да работи максимално добре за бизнеса ви;
 • Ще ви съдействаме за изготвянето на цялостна визуална концепция относно рекламната ви кампания.

Реализиране на кампания за Премиум реклама

 • Ще ви помогнем да разработите комуникационен план за потребителите ви адекватен на нуждите на бизнеса ви;
 • Ще ви помогнем да постигнете рекламните си цели заложени в рекламната ви стратегия, благодарение на изготвянето на детайлен план за медиите;
 • Ще ви помогнем да привлечете повече потребители и клиенти за бизнеса си, посредством изработването на атрактивни визуални послания към тях;

 • Ще организираме за бизнеса ви заявяването на рекламна Премиум кампания, ще извършим контрола над нея относно изпълнението и ще ви разясним данните за представянето й посредством мониторинг и статистика.

Отчет и анализ на Премиум реклама-та

 • Ще ви предложим пълното си съдействие относно оптимизацията на вашите бъдещи и последващи ПРЕМИУМ РЕКЛАМИ;
 • Ще ви предложим иновативни решения за бъдещото подобряване на вашето бизнес развитие, благодарение на Премиум реклама-та;